Παράταση 3 μηνών για την κατάργηση του αγγελιόσημου ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σήμερα, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Από την 1η Αυγούστου καταργείται λοιπόν το αγγελιόσημο, παράταση που δίνεται προκειμένου να διερευνηθεί η εξεύρεση πόρων, με τους οποίους θα αντικατασταθεί, όπως είπε ο υπουργός.

Το αγγελιόσημο, ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, κατά την κύρια λειτουργία του υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές. Η κατάργησή του και μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιφέρει μια ριζική μεταβολή στη χρηματοδοτική βάση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αφού ο κύριος πόρος του θα υπολογίζεται όχι ως ποσοστό επί της καταβαλλόμενης διαφημιστικής δαπάνης (αγγελιόσημο), αλλά ως ποσοστό επί των καταβαλλόμενων αποδοχών των ασφαλισμένων (εργοδοτικές εισφορές).

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση στην έναρξη ισχύος των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για σώματα ασφαλείας και ειδικές δυνάμεις ώς την 1η Ιουλίου.

Ads

Ακόμη, οι συντάξεις θανάτου ενστόλων και μελών των σωμάτων ασφαλείας θα χορηγούνται με τους ίδιους όρους που χορηγείται η σύνταξη ανικανότητας.

Τέλος, ο υπουργός έκανε δεκτή βουλευτική τροπολογία που προβλέπει εισφορά 0,20 ευρώ για τα σωματεία των συνταξιούχων.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=l_T08GpjRfU]