«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της… Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα der Standard ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.

Ads

Οσο για το κατά πόσο ενοχλείται από το γεγονός ότι έχει συνδεθεί το Ταμείο προσωπικά με τις περικοπές και την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, ο Τόμσεν αναφέρει: «Αυτή είναι η ειρωνεία του θέματος: εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος. Είπαμε ότι χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι επρόκειτο για δικές μας κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν», υποστηρίζει.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ πάντα τασσόταν κατά της αύξησης της φορολογίας. «Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι΄αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».



Ο κ. Τόμσεν δήλωσε επίσης πως το ΔΝΤ στηρίζει διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης. «Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία».

Ads

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ στηρίζει έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες «θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά στη δημιουργία χρέους».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, μιλώντας στη Σύνοδο του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι δεν ζητά περισσότερα μέτρα από την Αθήνα. «Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί», σημείωνε. 

«Εχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό», ανέφερε ο κ. Τόμσεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, σχολίασε ότι έχουν υψηλά «κόκκινα» δάνεια (NPLs) και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress tests θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την πρόβλεψη ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα.

Πηγή: euro2day.gr