Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, καταλογίζει τις ευθύνες για τα παραποιημένα στοιχεία ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μ. Κοντοπυράκης. Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αποκαλεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου «ψεύτη» και του καταλογίζει «ατιμία», επειδή έριξε την ευθύνη για τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου στη Στατιστική Υπηρεσία. Καταγγέλλει ότι η περιγραφή του ύψους του ελλείμματος ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης και πιστεύει ότι, αν στη θέση του ήταν η Λούκα Κατσέλη, θα είχε κινηθεί διαφορετικά.

Ads

Αναλυτικά σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο κ. Κοντοπυράκης δηλώνει: «Αύριο αν συσταθεί η εξεταστική επιτροπή θα τους πω στείλτε μου ένα εισιτήριο για να έρθω. Δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα στοιχείο. Δεν έχω εμπλοκή με το θέμα γιατί εγώ μπορώ να απολογηθώ μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς μου, δηλαδή τον τιμάριθμο, την ανεργία, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ. Το μέρος της Στατιστικής Υπηρεσίας που εμπλέκεται στα δημοσιονομικά είναι περίπου το 3% της δουλειάς της. Από τις 275 έρευνες, μόνο 4 εμπλέκονται στα δημοσιονομικά (δήμοι, ΝΠΔΔ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία). Η κύρια πηγή των δημοσιονομικών στοιχείων είναι εξ ορισμού το Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν μπορεί κανείς άλλος να το ελέγξει».

Επίσης, αναφέρει ότι τα στατιστικά στοιχεία που έστελνε στη Eurostat την περίοδο 2004-2009 ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα και χαρακτηρίζει την του κ. Παπακωνσταντίνου να κατηγγείλει για ψευδή στοιχεία τη Στατιστική Υπηρεσία ως «ρεβανσιστική, για δύο λόγους: Ήθελε να πάρει τη ρεβάνς για την απογραφή του 2004 και να αποδείξει ότι η Ν.Δ. δεν έκανε τη δουλειά της. Αν η Λούκα Κατσέλη είχε αναλάβει αυτό το πόστο, θα υπήρχε πιο ομαλή μετάβαση…».

Ακόμα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ δεν πιστεύει ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία. «Οι Βρυξέλλες ξεσπάθωσαν τώρα γιατί υπήρξε ένα κακό προηγούμενο την περίοδο 2000-2003 με στοιχεία που δώσαμε για να μπούμε στην ΟΝΕ, αλλά όλοι λίγο πολύ στην Ε.Ε. το κάνουν. Η πραγματικότητα είναι μία: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έριξε τις ευθύνες στην Eurostat ότι δεχόταν παραποιημένα στοιχεία. Με άλλα λόγια, τους κατηγόρησε ως ενόχους και αυτοί ξεσπάθωσαν. Ήταν ένα μεγάλο λάθος», σημειώνει.

Ads

Σχετικά με το έλλειμμα τονίζει ότι τα στοιχεία που στάλθηκαν στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης. «Τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. δεν έχουν καμία σχέση με τη Στατιστική Υπηρεσία. Στα δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις 2 Οκτωβρίου η πρόβλεψη του ελλείμματος ήταν 6%. Στη μοναδική συνάντηση που είχα με τον Παπακωνσταντίνου δεν νομίζω ότι άκουσε λέξη από ό,τι του είπα. Είχε ένα ρεβανσιστικό και αλαζονικό ύφος. Με αντιμετώπισε ως κομματόσκυλο και ως αφισοκολλητή. Μιάμιση ώρα κουβεντιάζαμε και μετά είδα διαρροές σε εφημερίδες ότι δεν ήμουν συνεργάσιμος. Η πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν. Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο «Βήμα», τονίζει πως όταν γινόταν λόγος για 6% έλλειμμα, έπρεπε πρώτα να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση δηλαδή να εισπράξει ορισμένα χρήματα από φόρους κτλ.: «Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν επρόκειτο να τηρηθούν, ποτέ δεν θα έβγαινε το νούμερο αυτό, δηλαδή το 6%.Τι φταίω εγώ εάν άλλοι άλλαξαν τα στοιχεία;». Και εν πάση περιπτώσει, όπως συμπληρώνει, «εάν οι προβλέψεις από 6% έλλειμμα πήγαν στο 12,5%, δεν είναι τα στατιστικά στοιχεία που φταίνε, είναι η πρόβλεψη του υπουργείου».

Σε αναφορά του δημοσιογράφου της «Ελευθεροτυπίας» Θανάση Τσίτσα ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» είπε ότι δεν αφήσαμε τον Κοντοπυράκη να στείλει πρόβλεψη ελλείμματος 14,8% γιατί τα στοιχεία αυτά ήταν ψευδή», ο κ. Κοντοπυράκης τονίζει «Η φράση του υπουργού στην εκπομπή αυτή ήταν μια μπούρδα. Είναι ό,τι πιο ανήθικο μπορεί να λεχθεί. Με αποκάλεσε ψεύτη ο ψεύτης».

Για την αντίδραση των Βρυξελλών που ακολούθησε αναφέρει: «Εκεί, ο υπουργός έκανε την πρώτη ατιμία. Επέρριψε τη διαφορά της πρόβλεψης σε λάθος της Στατιστικής Υπηρεσίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δήλωσε ότι θέλει να κάνει αναθεώρηση του 2008. Αυτό ήταν μια δεύτερη γκάφα γιατί σε απολογιστικά στοιχεία, καθαρά τεχνοκρατικά, οι Βρυξέλλες επ’ ουδενί δεν ήθελαν πολιτική παρέμβαση».

Επίσης, ο κ. Κοντοπυράκης δηλώνει πικραμένος που οι δύο πρώην πολιτικοί του προϊστάμενοι, Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, δεν τον έχουν καλύψει δημοσίως. «Περίμενα ηθική τουλάχιστον κάλυψη. Αλλά όχι μόνο αυτοί οι δύο δεν με κάλυψαν, ούτε και η Ν.Δ. δεν έχει βγει ακόμη να με υπερασπιστεί», αναφέρει.

Ακόμα, αποκαλύπτει ότι η περιβόητη απογραφή του 2004 είχε αποφασιστεί και θα γινόταν ούτως ή άλλως από την Ε.Ε. και θεωρεί λάθος του Γ. Αλογοσκούφη ότι έσπευσε να την παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε πόντους. Τέλος, αναφέρει ότι «τα στοιχεία που δώσαμε για να μπούμε στην ΟΝΕ ήταν από εκτιμήσεις και όχι με έρευνες. Αυτό αποδείχθηκε με την απογραφή του 2004» και βλέπει ως μόνη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση «να γυρίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο στη δεκαετία του ’70».

Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ο Αλογοσκούφης

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε λόγω των δικών του πολιτικών, ούτε δέχεται ότι απεκρύβησαν οικονομικά στοιχεία από την ΕΣΥΕ.

«Επί της υπουργίας μου το έλλειμμα έπεσε από το 8% που ήταν το 2004, στο 3% το 2007 και άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2008 λόγω της οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Κανένα στατιστικό στοιχείο δεν είχε την παραμικρή δόση αξιοπιστίας το 2009

Σύμφωνα με το «Έθνος», το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι μηχανισμός παραπληροφόρησης της Eurostat αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης είχε στηθεί κατά την προηγούμενη περίοδο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των στοιχείων που δεν ενσωματώθηκαν στις περιοδικές ενημερώσεις της Eurostat ήταν η αναθεώρηση προς το κάτω του ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος από το καλοκαίρι και μετά πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, και τα πενιχρά έσοδα από φόρους, τα οποία αντί να είναι αυξημένα κατά 13%, ήταν μειωμένα ήδη από το πρώτο τρίμηνο.

Το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν μειωμένο κατά 1,2 δισ. σε σχέση με αυτό που εμφανιζόταν, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία και το υπουργείο Υγείας έκρυβαν από τη Eurostat έλλειμμα από τα χρέη των νοσοκομείων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, στις 14 Απριλίου 2009 ο υφυπουργός Υγείας σε απάντηση ερώτησης βουλευτών παραδέχτηκε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές την τετραετία 2005-2008 ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Όμως το ίδιο υπουργείο απέστειλε μέσω της ΕΣΥΕ στις 15 Απριλίου επιστολή στη Eurostat, στην οποία ανέφερε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές ήταν 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι σε όλη τη διάρκεια του 2009 δεν εγγράφονταν δαπάνες προς ασφαλιστικούς οργανισμούς που πραγματοποιούνταν. Σύμφωνα με πηγές της, είχε δοθεί εντολή από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων οι ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων άνω των 2 δισ. ευρώ να καλύπτονται με προκαταβολές, ώστε να μην εμφανίζονται αμέσως στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Επικείμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου, με την οποία το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό έως 5 δισ. ευρώ αναμένεται εντός των ημερών. Ο χρόνος της έκδοσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε και η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ελληνικές τραπεζικές πηγές. Από το υπουργείο Οικονομικών επισήμως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

Τα ομολογιακά δάνεια των εταιρειών νέο «τοξικό» πρόβλημα για την οικονομία;

Στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο τα ομολογιακά δάνεια των εταιρειών, που κατακλύζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, να γίνουν το νέο «τοξικό» πρόβλημα στην οικονομία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τις τελευταίες ημέρες τα τραπεζικά στελέχη, που είναι υπεύθυνα για τα εταιρικά δάνεια, έχουν λάβει οδηγίες ώστε να είναι πολύ αυστηρά στις χορηγήσεις δανείων και στην έκδοση ομολόγων.

Κατά την τριετία 2006 – 2008 αντλήθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, ενώ μόνο την τελευταία διετία το ποσό ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.