Κατερίνα Χρυσοπούλου (Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Ads

Ένα βήμα πίσω κάνει η νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία είχε δώσει το πράσινο φως για την εγκατάσταση εργοστασίου βιοκαυσίμων της εταιρίας «BIODIESEL Α.Ε.», στο δήμο Μενεμένης. Έπειτα από αντιδράσεις των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης, η νομαρχία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα σε νέα συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, στην οποία θα παραστούν και οι δήμαρχοι της περιοχής. Για νέο περιβαλλοντικό έγκλημα έκανε λόγο κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου η νομαρχιακή επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, η οποία ζήτησε να γίνει το εργοστάσιο εκτός πόλης και εκτός οικισμών.

Με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και τη σύμφωνη γνώμη της αντινομάρχη Ανάπτυξης, Ιώαννας Τζάκη, το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το εργοστάσιο βιοντίζελ θα επανέλθει προς συζήτηση σε επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί ευρύτερα με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι, αν και γνώριζαν το θέμα, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη προχθεσινή συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια αντινομάρχης Ιωάννα Τζάκη, η μονάδα είναι δυναμικότητας 165 τόνων βιοκαυσίμων την ημέρα και ετησίως 54.500 τόνων. Το εργοστάσιο θα παράγει και θα εμπορεύεται βιοκαύσιμα, υποκατάστατα των συμβατικών καυσίμων, τα οποία θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φυτικά έλαια, μεταξύ των οποίων βαμβακέλαια, φοινικέλαια, σογιέλαια, ηλιέλαια και κραμβέλαια. Επίσης, θα παράγει φαρμακευτική γλυκερίνη. Τα ακατέργαστα λάδια θα παραλαμβάνονται μέσω δεξαμενοπλοίων ή βυτιοφόρων οχημάτων. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις προβλέπονται δεξαμενές αποθήκευσης φυτικών ελαίων και βιοντίζελ.

Ads

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η εγκατάσταση του εργοστασίου θα γίνει στο χώρο των Ελληνικών Πετρελαίων και συγκεκριμένα σε παραλιακό μέρος του αγροκτήματος Μενεμένης, του ομώνυμου δήμου.

Αντιδράσεις

Το ζήτημα ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όταν κατατέθηκε στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση εργοστασίου βιοκαυσίμων

Θέμα επικινδυνότητας της μονάδας έθεσαν χθες, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γεράκης, και οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Όπως επεσήμαναν, δεν είναι αντίθετοι στη λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοντίζελ, ωστόσο τόνισαν ότι τέτοιες μονάδες πρέπει να δημιουργούνται σε περιοχές μακριά από οικισμούς, οι οποίες προβλέπονται για τέτοιες χρήσεις. Επέμειναν, ότι η δυτική Θεσσαλονίκη, όπου εγκαθίσταται η μονάδα, είναι ήδη επιβαρυμένη και γνωστοποίησαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες στους δήμους Εχεδώρου και Μενεμένης που επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή.

«Προεκλογικές σκοπιμότητες»

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πασοκ Β΄ Θεσσαλονίκης, Παντελή Κουκουλεκίδη «ο νομάρχης ήξερε ότι οι δήμαρχοι ήταν αντίθετοι, ενώ ο δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής είχε λάβει δέσμευση από τη νομαρχία ότι αυτό το ζήτημα δε θα περάσει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «παρόλα αυτά, ο νομάρχης πέρασε από τη πίσω πόρτα εν μέσω περιόδου εκλογών την επένδυση για να εκπληρώσει συμφέροντα κυρίως αθηναϊκά». Με επιστολή ένστασης προς τη νομαρχία απευθύνθηκε και ο δήμος Εχεδώρου αντιδρώντας στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Στις εκλογές, ωστόσο, απέδωσε τις αντιδράσεις η αρμόδια αντινομάρχης, σύμφωνα με την οποία μέχρι την μέρα συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου δεν κατατέθηκε καμία ένσταση από την πλευρά των δημάρχων της περιοχής. «Οι δήμαρχοι ήταν ενήμεροι, διότι η διαδικασία προβλέπει έγγραφη ενημέρωση, αλλά κάποιοι για λόγους αντιπολιτευτικούς και άλλοι για λόγους προεκλογικούς λειτούργησαν διαφορετικά, ωστόσο εμείς το ξαναφέρνουμε στο νομαρχιακό συμβούλιο», αναφέρει η αντινομάρχης.

Την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους διατυπώνουν οι Οικολόγοι Πράσινο. Όπως δήλωσε στο tvxs, η εκπρόσωπος του κόμματος, Ελεάνα Ιωαννίδου, «ναι μεν το εργοστάσιο βιοκαυσίμων θα παράγει λιγότερους ρύπους σε σχέση με άλλα εργοστάσια, ωστόσο η παραγωγή των υγρών αποβλήτων θα είναι πιο αυξημένη. Επίσης, στους περιβαλλοντικούς όρους δεν αναφέρεται ποια θα είναι η σύνθεση και η διαχείριση αυτών των υγρών ρύπων. Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πειστικά, ειδικά όταν αφορούν σε μια περιοχή, η οποία πρέπει να απορρυπανθεί και όχι να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο».

Για λαθεμένες αποφάσεις κάνει λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης

«Η έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου αποτυπώνεται κάθε μέρα στις λανθασμένες αποφάσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι «αποφάσεις του», αναγκάζεται μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, να παλινωδεί, προκειμένου να σώσει τα προσχήματα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η πολιτική που ακολουθεί σε τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, δε διορθώνεται».

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι ενστάσεις κάνουν λόγο για πολλά και σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν με την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων. Ο χώρος της αιτούμενης εγκατάστασης βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. Από την παραγωγική διαδικασία θα προκύπτουν ημερησίως 14,5 τόνοι γλυκερίνης για την οποία δεν υπάρχει μελέτη για τον τρόπο κατανάλωσης της. «Δεν είμαστε κατά των εργοστασίων παραγωγής βιοκαυσίμων και βιομεθανόλης αλλά πρέπει να γίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές από πόλεις και οικισμούς ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον» τόνισε ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Γεράκης. Ωστόσο οικονομικά προβλήματα θα επέλθουν στη περιοχή, αφού δε θα επιτρέπονται να γίνονται εγκαταστάσεις τριτογενούς πεδίου όπως ξενοδοχεία, τράπεζες και διάφορες υπηρεσίες λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας και κατ’ επέκταση των αυξημένων ασφάλιστρων σε περίπτωση ατυχημάτων.