Ματαιώθηκε το τουριστικό εγχείρημα σε έκταση της Μονής Τοπλού, μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την υπουργική απόφαση, με την οποία δινόταν το πράσινο φως για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική ανάπτυξη έκτασης 25.000 στρεμμάτων στο «Κάβο Σίδερο» του Λασιθίου Κρήτης.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η έκταση του «Κάβο Σίδερο» είχε παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού και το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, στη βρετανική εταιρεία «Loyalward ltd», προκειμένου να δημιουργηθεί μια πλήρης τουριστική μονάδα. Το τουριστικό αυτό έργο θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια και προέβλεπε την ανέγερση έξι τουριστικών χωριών-συγκροτημάτων που θα φιλοξενούσαν μέχρι και 7000 άτομα,τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση ή ενοικίαση, κέντρα συνεδριάσεων, γήπεδα γκόλφ, εμπορικά καταστήματα, εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση υπ΄ αριθμ. 3920/2010) έκρινε παράνομη την υπουργική απόφαση του 2007, δεδομένου ότι το Σύνταγμα επιβάλλει στο κράτος να σταθμίζει ταυτόχρονα με την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να επιτυγχάνεται η βιώσιμη ανάπτυξη που ισχύει για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα με σκοπό τη διατήρηση του χαρακτήρα τους και της αντοχής τους. Έτσι, το τουριστικό σχέδιο ανάπτυξης που δρομολογούταν προς υλοποίηση πάγωσε καθώς δεν ακολουθούσε τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης με το οποίο προβλέπεται μόνο η ήπιας μορφής ανάπτυξη της περιοχής που δεν αποσκοπεί στην εντατική τουριστική εκμετάλλευση της ανατολικής παράκτιας, ευαίσθητης ζώνης όπου βρίσκεται η εν λόγω έκταση. Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «συνέλαβε» πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του όλου έργου, με αποτέλεσμα στη δικαστική απόφαση να υπογραμμίζεται ότι από τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος προκύπτει ότι «η πραγματοποίηση έργων ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες, εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια, έχουν καθοριστεί ως προοριζόμενες για την ανάπτυξη των εν λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων».

Έντονη φαίνεται πως ήταν και η διαμαρτυρία 300 κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.creative.gr, που καλύπτει τα τοπικά κρητικά νέα. Η αίτηση των κατοίκων Λασιθίου έγινε δεκτή μετά από την εισήγηση της συμβούλου της Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κριθούν παράνομα τα τουριστικά έργα στη Μονή Τοπλού αλλά και να απορριφθούν οι παρεμβάσεις υπέρ της υλοποίησης των έργων που είχαν καταθέσει στο ΣτΕ η εταιρεία Loyalward, Μητροπόλεις, η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί όμιλοι της περιοχής, κυρίως της Σητείας.

Ads