Το «διαζύγιο» με τη Σοφία Σακοράφα, έχει διπλό μήνυμα, όπως λέει στέλεχος του ΜέΡΑ25 στο tvxs: «Αφενός να αποσαφηνίσουμε πως όταν λέμε ότι είμαστε απέναντι στη διαπλοκή το εννοούμε και αφετέρου, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν διαρραγεί η εμπιστοσύνη μια και δυο φορές».

Ads

Η απόφαση να παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας η Σ. Σακοράφα, γεγονός που την οδήγησε στην αποχώρηση, ήταν μόνο ένα δείγμα της κινητικότητας στο ΜέΡΑ25. Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής χθες, περιλάμβαναν μετεκλογικό απολογισμό αλλά και έμφαση στο άνοιγμα διαλόγου με αριστερές δυνάμεις. Ωστόσο η υπόθεση Σακοράφα, εντάχθηκε στο πλαίσιο των «αποφασιστικών κινήσεων» όπως λένε πηγές του κόμματος στο tvxs, που θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας.

«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Σ. Σακοράφα και το ΜέΡΑ25 είχε διαρραγεί ήδη από την απόφαση της να βραβεύσει ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ τον κ. Μπέο. Τότε είχε κρυφτεί πίσω από την ιδιότητα της προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Είχε αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη και αναγκάστηκε να το κάνει ο γραμματέας μας ο κ. Βαρουφάκης. Δεν ήταν μικρό το πλήγμα. Είχαμε αντιδράσεις από τον κόσμο μας αφού στο Βόλο έχουμε ταχθεί ανοιχτά ενάντια στη διαπλοκή του θέματος των απορριμάτων» λέει στέλεχος του ΜέΡΑ25 στο tvxs.

Όμως ο εγκάρδιος χαιρετισμός με τον κ. Μαρινάκη ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν μαζί έγινε δύο εβδομάδες πριν τις τελευταίες εκλογές. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε, όχι ευρέως ευτυχώς αλλιώς θα μπορούσε να είχε πλήξει το κόμμα. Εμείς την είδαμε πριν λίγες ημέρες. Ωστόσο, δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την ίδια, ότι επρόκειτο να παρευρεθεί εκεί ή ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση. Τη στιγμή μάλιστα, που είναι γνωστός ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και ο αποκλεισμός μας από τα ΜΜΕ του. Είναι κοινός τόπος για όλους μας, πως στην ανασυγκρότηση μας το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό. Όταν λέμε ότι έχουμε απέναντι τους ολιγάρχες το εννοούμε».

Ads

Η Σοφία Σακοράφα ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό το παρακάτω κείμενο:

«Μόλις επέστρεψα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΕ Επιτροπής του ΜέΡΑ25 και πληροφορήθηκα ότι στην ιστοσελίδα του κόμματος υπάρχει ανάρτηση με τίτλο “Μηδενική ανοχή στην ολιγαρχία και τη διαπλοκή: Ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25″».

Mε εντυπωσιάζει (;) το γεγονός ότι δεν είχαν το θάρρος να κάνουν καμία σχετική αναφορά είτε στο σώμα είτε σε μένα προσωπικά κατά τη 12ωρη συνεδρίαση της ΚΕ. Ο καθείς με το μπόι του και τη σκιά του. Προφανώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί η Επιτροπή σας Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού με εμένα, ως εκπρόσωπο “της ολιγαρχίας και της διαπλοκής”. Απαξιώ για κάθε απάντηση ή σχολιασμό, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία και αποχωρώ εγώ από το ΜέΡΑ 25.»

Πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του Αριστερού χώρου. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Πηγές από το κόμμα διαψεύδουν μιλώντας στο tvxs τις φήμες περί προβλημάτων στη σχέση με τη ΛΑΕ, διευκρινίζουν ωστόσο πως «η συμμαχία είχε σαν στόχο τις εκλογές, δεν έχουμε γίνει ένα κόμμα. Αργήσαμε να το αποφασίσουμε και δεν ήταν εύκολος ο βηματισμός αλλά κάτι καταφέραμε».

Η συνεργασία ωστόσο συνεχίζεται σε ένα βαθμό, όμως στην ΚΕ η οποία εμπλουτίστηκε με 11 νέα στελέχη (ανάμεσα στα οποία η Ηρ. Διώτη, ο Δ. Ζερβουδάκης και ο Μ. Διονέλλης) συζητήθηκε ευρέως η ανάγκη πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης της Αριστεράς. Ρωτάω αν αυτό αφορά πρόσωπα ή φορείς και αν συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στέλεχος του ΜέΡΑ25 απαντά:

«Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Κάποιοι θεωρούν πως οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, επιτρέπουν ένα άνοιγμα και σε αυτόν τον χώρο, άλλοι διαφωνούν. Αυτό θα το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή υπό τον συντονισμό του Δ. Ζερβουδάκη και της Ηρ. Διώτη».

Η κεντρική επιτροπή μεταξύ άλλων, αποφάσισε να ανοίξει ο προσυνεδριακός διάλογος και τοποθέτησε το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 για τις 8,9&10 Δεκέμβρη

Τα κύρια ψηφίσματα της 8ης Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, 9-7-2023:

  1. Η ΚΕ αποδέχεται επί της αρχής την κοινή Εισήγηση του Γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας
  2. Η ΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλες και όλους που, κατά την μακρά προεκλογική εκστρατεία, διέκριναν στο ΜέΡΑ25 τα χαρακτηριστικά κόμματος το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη μιας Σύγχρονης Πλουραλιστικής & Οικολογικής Αριστεράς να ενταχθούν στο ΜέΡΑ25 ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο και στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών και του χαρακτήρα του ΜέΡΑ25 στο 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο.
  3. Η ΚΕ προκηρύσσει το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 για τις 8,9&10 Δεκέμβρη με διττό στόχο:
  • την Ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25 όχι ως «άλλο ένα κόμμα της Αριστεράς» αλλά ως πολιτική έκφραση του συγκερασμού των παραδόσεων του DiEM25 και της ριζοσπαστικοποίησης που κατέστησε αναγκαία, μετά το 2019, το βάθεμα της κρίσης του ευρωπαϊκού και ελληνικού καπιταλισμού. Και,
  • την Ανασύνταξη της Αριστεράς ώστε η ενωτική κληρονομιά του προεκλογικού σχήματος «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» να αποτελέσει τη βάση για ένα διευρυμένο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων και ανένταχτων προοδευτικών πολιτών εν όψει των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που προμηνύονται ζοφερές κατά την επόμενη τετραετία. Σε αυτό το πλαίσιο: συστήνεται Πρωτοβουλία Διαλόγου, Ενότητας και Ανασύνταξης που, με ορίζοντα το Συνέδριο μας τον Δεκέμβρη, να απευθύνει εκ μέρους του ΜέΡΑ25 κάλεσμα σε ειλικρινή αυτοκριτικό διάλογο, μέσα από τον οποίο θα βρεθεί κοινό έδαφος για μια νέα ενωτική προσπάθεια, που θα βοηθήσει κι εμάς στη διαδικασία οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25. Η Κ.Ε. αναθέτει, αρχικά, αυτή την πρωτοβουλία στην Ηρώ Διώτη και στον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

4. Η ΚΕ σημειώνει την σιγή ιχθύος των αρχών Ελλάδας και ΕΕ όσον αφορά την διερεύνηση του εγκλήματος στα ανοικτά της Πύλου. Στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών και στο όνομα του ανθρωπισμού, το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματήσει να απαιτεί την αποκάλυψη της αλήθειας για τις πραγματικές ευθύνες του Λιμενικού και της Frontex όσον αφορά τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας.

5. Η ΚΕ καταδικάζει την δολοφονική (και, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, παράνομη) εισβολή Ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, καθώς και την κυνική παρουσίασή της από τα Δυτικά ΜΜΕ ως «ειδική επιχείρηση» του Ισραηλινού στρατού που στόχο είχε «θυλάκους τρομοκρατών». Η υποκρισία κι η μαύρη προπαγάνδα του Δυτικού κατεστημένου σιγοντάρει εγκλήματα πολέμου, στο βαθμό που τα συγκαλύπτει.

6. Η ΚΕ (α) καταδικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση στην Ουκρανία «βομβών διασποράς» (cluster bombs) που είναι απαγορευμένες από τουλάχιστον εκατό χώρες (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία κι η Βρετανία), και (β) απαιτεί απάντηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αν το φορτίο αυτό ή μέρος του διακινήθηκε μέσω Αλεξανδρούπολης ή άλλου ελληνικού λιμανιού ή αεροδρομίου.