Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήρθε στην Αθήνα με κεντρική επιδίωξη να δεσμεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει κομμάτι της γαλλικής επιρροής στην περιοχή, γεγονός που θα διευκόλυνε την αγορά από την Ελλάδα όχι μόνο γαλλικών φρεγατών αλλά και αεροπλάνων.
 

Ads

Εάν γαλλική εταιρεία αναλάβει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, η Γαλλία θα αποκτήσει ισχυρό έρεισμα σε μια πολύ μεγάλη και ενεργειακά ενδιαφέρουσα περιοχή, καθώς η Total δραστηριοποιείται ήδη σε δύο οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που, νοητά, μπορούν να ενωθούν με αυτά που θα παραχωρήσει η χώρα μας.
 
Η έννοια της συνεκμετάλλευσης παραπέμπει ευθέως σε μια λεόντειο συμφωνία υπέρ της γαλλικής πλευράς, δείχνει δηλαδή πρόθεση συμμετοχής στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους ευνοϊκότερους για τα γαλλικά συμφέροντα.
 
Η επιμονή του Φρανσουά Ολάντ για διείσδυση σε ένα μελλοντικό ελληνικό εγχείρημα με μεγάλο γεωοικονομικό διακύβευμα εξηγείται, πέρα από το δημοσιονομικό άγχος, και με βάση τη νέα αυτοπεποίθηση που δείχνει η γαλλική διπλωματία με αποικιοκρατικού χαρακτήρα επεμβάσεις όπως αυτή στο Μάλι.
 
Γεγονός είναι ότι με τα κοιτάσματα, που εικάζεται ότι κρύβονται στην ανατολική Μεσόγειο, εφόσον υπάρξει ελληνογαλλική συμφωνία κορυφής για τις εξορύξεις, λύνεται και το πρόβλημα των αμυντικών προμηθειών. Θα θεωρηθεί αυτονόητος ο δανεισμός των δύο φρεγατών αλλά και τεσσάρων αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης, που -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνονται στη «βαθιά» ατζέντα Σαμαρά – Ολάντ.
 
Κατά τα άλλα, ο Γάλλος πρόεδρος εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον προαστιακό.