Περισσότεροι από 100 φοιτητές, μέλη των εστιακών συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ιωαννίνων βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας, για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Αυτό που ζητούσαν ήταν γραπτή δέσμευση ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η φοιτητική μέριμνα, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα όπως ισχύει σήμερα. Το tvxs.gr μίλησε με τον Μιχάλη Βουράκη και τον Ιάσωνα Ζάνη, μέλη του εστιακού συλλόγου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι μας ενημέρωσαν τόσο για τη χθεσινή κινητοποίηση, όσο και για την κατάληψη που πραγματοποιείται εδώ και μερικούς μήνες στο χώρο της γραμματείας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ads

Η υποβάθμιση της μέριμνας για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το ζήτημα της κατάργησης των φοιτητικών εστιών ήρθε δυναμικά στην επιφάνεια πριν από δύο με τρεις μήνες. Τότε ανακοινώθηκε ότι του χρόνου τον Απρίλη λήγει η σύμβαση που έχει υπογράψει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο οποίο ανήκει το κτήριο της φοιτητικής εστίας, με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας που διαχειρίζεται τη φοιτητική μέριμνά στις περισσότερες φοιτητικές εστίες της χώρας. «Το πρόβλημα το είχαμε εμείς προσωπικά. Ήταν θέμα που απασχολούσε, αρχικά τουλάχιστον, μόνο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο», αναφέρει ο Μιχάλης Βουράκης.

Ωστόσο, εξαγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δημιούργησαν ευρύτερη ανησυχία για το μέλλον συνολικά των εστιών. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γνωστοποίησε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας τίθεται εν αμφιβόλω εν γένει, γεγονός που έδωσε στο πρόβλημα πανελλαδικές διαστάσεις. Όπως επισημαίνει ο κ. Βουράκης, «πλέον έχει εξαπλωθεί παντού το πρόβλημα. Έχουμε συντονιστεί με τους υπόλοιπους εστιακούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα. Κινούμαστε ομαδικά, με οργανωμένες ενέργειες όπως ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας».

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον ασφυκτικό κλοιό δύο διμοιριών των ΜΑΤ, πάνω από 100 μέλη των μεγαλύτερων εστιακών συλλόγων της χώρας, βρέθηκαν στο χώρο του υπουργείου Παιδείας. Ένας από αυτούς, ο Ιάσωνας Ζάνης μίλησε για την αιτία που τους ώθησαν σε αυτήν την κίνηση. «Βρεθήκαμε στο χώρο του υπουργείου για να ζητήσουμε γραπτή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ζητάμε να μας εγγυηθούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα προχωρήσει καμία ρύθμιση για το θέμα των εστιών». Όπως λένε οι φοιτητές, οι πιο σοβαρές και σημαντικές ρυθμίσεις, τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια, περνούν όλως τυχαίως μέσα στο καλοκαίρι. «Όταν γυρνάς πίσω τον Σεπτέμβρη, βρίσκεσαι προ τετελεσμένων γεγονότων», σημείωσαν.

Ads

«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία μικρή ομάδα αστυνομικών που μας έκλεισε την είσοδο. Παρά την πίεση που μας άσκησαν, καταφέραμε να μπούμε μέσα στο κτίριο, όπου και ζητήσαμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον αρμόδιο», ανέφερε ο κ. Ζάνης προσθέτοντας ότι «μέσα σε λίγα λεπτά οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν πολλαπλασιαστεί. Έξω από το κτήριο εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που παρακολουθούσαν την επίσκεψή μας, ωστόσο, χωρίς να παρέμβουν».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατάληψη της γραμματείας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι φοιτητές βρίσκονται στο χώρο της γραμματείας ζητώντας να μην προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν στο μέλλον των εστιών του ιδρύματος. «Το κτίριο της Εστίας λειτουργεί κανονικά, η σίτιση γίνεται κανονικά, οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων γίνονται κανονικά. Το μόνο που παρακολλείται είναι η λειτουργία των διοικητικών δομών μέσα στην γραμματεία», σημείωσε ο Μιχάλης Βουράκης.

Για την κινητοποίηση και τα αιτήματά του, το Συντονιστικό Συλλόγων Εστιών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα 1/7/11 οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Εστιών πανελλαδικά, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στο τσάκισμα της φοιτητικής μέριμνας, την ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των Εστιών, που πετάνε στο δρόμο 7.500 φοιτητές και 5.000 μαθητές προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.

Για άλλη μια φορά απέναντι μας βρήκαμε την αστυνομία και τους ανεύθυνους- υπεύθυνους της κυβέρνησης, οι οποίοι μας εμπαίζουν απαντώντας στα συγκεκριμένα αιτήματα μας με γενικόλογες τοποθετήσεις. Αυτή τη στιγμή πάνω από 100 άτομα βρισκόμαστε έξω από το γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, περιμένοντας μια σαφή απάντηση για το μέλλον μας.

Απέναντι στο νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, απαιτούμε δημόσια και δωρεάν σίτιση- στέγαση- παιδεία. Καμία Εστία να μην κλείσει, ανέγερση νέων Εστιών και συντήρηση των ήδη υπαρχουσών. Εισδοχή και διαμονή με βάση κοινωνικοοικονομικά και όχι με ανταποδοτικά (ακαδημαϊκά- ιδιωτικοοικονομικά) κριτήρια. Δημόσιο- μόνιμο και επαρκές προσωπικό και δημιουργία ενός ενιαίου- δημοσίου φορέα διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας που θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ελέγχεται από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία.