Η περικοπή κατά 30% στα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας στο Δημόσιο, η περικοπή κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ μαζί με τη νέα αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά οδηγούν σε σημαντική απώλεια εισοδήματος.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ αλλά και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, θα έχουν ως αποτέλεσμα σύντομα κύμα ανατιμήσεων σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, αφού οι επιχειρηματίες θα μετακυλήσουν το κόστος που προκύπτει για τους ίδιους, στους καταναλωτές. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα νέα μέτρα, μιλούν για επιβάρυνση των καταναλωτών που θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζουν συνδικαλιστές.

Απώλεια εισοδήματος δημοσιών υπαλλήλων

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.381 ευρώ χάνει από τις περικοπές των επιδομάτων τον χρόνο 253,44 ευρώ και από τις μειώσεις κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας επιπλέον 676,8 ευρώ. Δηλαδή, οι ετήσιες απώλειες στο εισόδημα του μισθωτού αυτού θα είναι 930,24 ευρώ. Αν προστεθούν σε αυτά οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα 490 ευρώ τον χρόνο, στα τσιγάρα 219 ευρώ τον χρόνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ 29,1 ευρώ τον χρόνο και των τροφίμων 46 ευρώ ετησίως, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο μισθωτό ανέρχεται πλέον στα 1.714,1 ευρώ.

Ads

Ένα ζευγάρι μισθωτών στο Δημόσιο, με συνολικές μηνιαίες απολαβές 3.324 ευρώ, χάνει κάθε μήνα από τις περικοπές των επιδομάτων του 76 ευρώ, δηλαδή 912 ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας κατά 30%, οι απώλειες στο εισόδημά φτάνουν τα 1.478,4 ευρώ ετησίως. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα χάσουν 2.390 ευρώ τον χρόνο από τα νέα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής. Σε αυτό το ποσό έρχονται να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από τους επιπλέον φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, από τον ειδικό φόρο που θα επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ., επιβαρύνσεις που αφορούν όλους τους καταναλωτές, τόσο τους εργαζομένους του Δημοσίου, όσο και αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Άλλο παράδειγμα: Ενας γιατρός με βασικό μισθό 1.468 ευρώ και επιδόματα 574 ευρώ, έχει ετήσιες αποδοχές 27.440 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι ετήσιες αποδοχές του θα μειωθούν κατά 1.007 ευρώ. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες στους δικαστικούς, όπου θα φτάσουν μέχρι και τα 4.655 ευρώ. Δηλαδή, ένας ειρηνοδίκης Α΄ με βασικό μισθό 2.894 ευρώ και διάφορα άλλα επιδόματα αποκομίζει μηνιαίως το ποσό των 6.480 ευρώ και ετησίως το ποσό των 87.026 ευρώ. Από τις αλλαγές που θα επέλθουν, το ετήσιο εισόδημά του θα μειωθεί κατά 4.655 ευρώ.

Το κόστος στην καθημερινότητα

Το κόστος των καυσίμων ενός αυτοκινήτου 1400 κ.ε. σε ετήσια βάση (14.000 χιλιόμετρα τον χρόνο) στην αρχή του χρόνου υπολογιζόταν στα 1.925 ευρώ. Σήμερα, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν 2.415 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 490 ευρώ περισσότερο.

Επιβαρύνσεις φέρνουν όμως και οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 1% και συγκεκριμένα από 9% στο 10%. Για την αγορά 19 συγκεκριμένων προϊόντων από το σούπερ-μάρκετ οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα 79,7 ευρώ την εβδομάδα και θα κληθούν να πληρώσουν 80,05 ευρώ, δηλαδή 46 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. Η αύξηση στα καύσιμα πάντως οδηγεί και σε ντόμινο ανατιμήσεων σε κλάδους όπως οι μεταφορές και τη βιομηχανία, που εξαρτώνται από αυτήν.

Όμως, μεγάλη είναι η αύξηση που έρχεται και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν περίπου κατά 10 ευρώ ανά τετράμηνο.

Όσο για τα τσιγάρα, οι καιροί δεν σηκώνουν πια χαρμάνηδες, αφού ένας καπνιστής με ημερήσια κατανάλωση ένα πακέτο, θα αναγκαστεί να πληρώσει έως και 1,2 ευρώ περισσότερο δηλαδή έως και 438 ευρώ τον χρόνο. Όσο για τους λάτρεις των αλκοολούχων, μάλλον θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, αφού το κόστος μιας φιάλης ουίσκι θα αυξηθεί κατά 2 ευρώ τουλάχιστον και από τα 13 ευρώ που κόστιζε θα πωλείται πλέον περίπου 15 ευρώ.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Μόνιμου χαρακτήρα τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής»

«Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέτρα προφανώς δύσκολα αλλά αναγκαία γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να υπάρξει και η απαιτούμενη στήριξη. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ».

Ο υπουργός ανέφερε ότι για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40% αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού. «Η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).