«Αναθεώρηση της φοροεισπρακτικής πολιτικής και την ενεργοποίηση των μηχανισμών ρευστότητας», ζητά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α, Κ. Μίχαλος καλώντας την Κυβέρνηση να «τρέξει επιτέλους το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να βγει απλά στη διαβούλευση και να προχωρήσει στην πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων».

Ads

«Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α.

Παράλληλα στην αντιπαράθεση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό (5.5%) που παρουσιάζεται, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της κ. Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι εκτίναξαν τον πληθωρισμό, γεγονός που επιδρά αρνητικά και στον τζίρο των επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

Με την άποψη ότι για τον υψηλό πληθωρισμό ευθύνεται η φοροεισπρακτική πολιτική της Κυβέρνησης τάσσεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα, από το μνημόνιο»

Ads

«Η υποκατανάλωση αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η χρηματοδότηση αποτελεί πλέον απαγορευμένη πρακτική», αναφέρει ο Κ. Μίχαλος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο για επικοινωνιακά τρικ και θερινές διακοπές. Το Ε.Β.Ε.Α. για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα», καταλήγει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α.

«Τον κώδωνα του κινδύνου» κρούει και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γεώργιος Κασιμάτης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, «τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει ανησυχητικά τους 150.000».

«Η λύση είναι μονόδρομος. Άμεσες κινήσεις για ανάπτυξη», υποστήριξε ο Γιώργος Κασιμάτης. «Ο αναπτυξιακός νομός της κυβέρνησης με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 καθυστερεί χαρακτηριστικά. Θα έχουν “πεθάνει” ήδη οι πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο που όταν εφαρμοσθεί δεν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Κασιμάτης απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο «να σταθμίσει την κατάσταση πριν να είναι αργά». «Οι δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται καθημερινά. Να υπάρξει επιτέλους εγκράτεια δηλώσεων από τους πολιτικούς. Και κυρίως άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς», πρόσθεσε.