Από τη Νάξο πέρασε το «Καραβάνι Ελεύθερης και Υπεύθυνης Κατασκήνωσης» το διάστημα 13-16 Αυγούστου και έκανε μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία του νησιού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο πληροφόρησης «Ηλιόσποροι», το οποίο υποστηρίζει το Καραβάνι, παρά την «γεμάτη προκλήσεις παραφιλολογία» που δημιουργήθηκε πριν την προσέλευση των κατασκηνωτών, «η συντριπτική πλειοψηφία ασπάστηκε την επιχειρηματολογία για τη νομιμοποίηση και την αυτοδιαχείριση της ελεύθερης κατασκήνωσης, ακόμα και η Δημοτική Αρχή».

Ads

«Στην περιοχή του Αλυκό δημιουργήθηκε, πριν την προσέλευσή μας, μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη προκλήσεις παραφιλολογία στηριζόμενη σε υπερβολές, κακεντρεχή παραπληροφόρηση και μυθοπλασίες. Η εκτενής κάλυψη του Καραβανιού στη Νάξο από εθνικής και τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ, έδωσε τροφή τους μυθοπλάστες με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα συντηρητικά ανακλαστικά δύο ετερόκλητων κοινωνικών ομαδοποιήσεων στη περιοχή. Από τη μία κατασκηνωτές που ένιωσαν να απειλείται η «καβάντζα» τους και από την άλλη ντόπιοι επιχειρηματίες και κάτοικοι, που όλως τυχαίως είχαν κάνει τις μεγαλύτερες καταπατήσεις στην περιοχή (παράνομα κτίσματα, περιφράξεις, χρησικτησία γης, κλπ).

Η αφορμή ο μύθος που έσπειρε δυστυχώς μια συγκεκριμένη συλλογικότητα (από ότι μας διαβεβαίωσαν ντόπιοι επιχειρηματίες θύματα της παραπληροφόρησης) ότι έρχονται χιλιάδες κατασκηνωτές- κανίβαλοι στην περιοχή του Αλυκό με στόχο να γίνει ένα μεγάλο πάρτι μέσα στο Κεδρόδασος, αν και εμείς είχαμε διαβεβαιώσει ποικιλοτρόπως ότι ποτέ δεν είχαμε προβλέψει, ούτε ανακοινώσει κάτι τέτοιο», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι κατασκηνωτές, μια παρέα 10 ατόμων είχαν σκοπό «να πάμε στο Αλυκό να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε τους κατασκηνωτές και τους ντόπιους για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση, τις ελεύθερες παραλίες (εδώ ενεργοποιήθηκαν τα ντόπια συντηρητικά ανακλαστικά), να κάνουμε καθαρισμό του κεδροδάσους και των παραλιών (όπως και κάναμε) και να κάνουμε ένα μαζεμένο πάρτι στη παραλία με ένα μικρό ηχοσύστημα για τον κόσμο που θα έρθει από τις γύρω παραλίες».

Ads

«Η πραγματικότητα εξέθεσε τους συκοφάντες στα μάτια της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ελευθερο-κατασκηνωτών που διαπίστωσαν ότι οι σκοποί της παρέμβασής μας ήταν αυτοί που τους εξηγούσαμε εξ αρχής και όχι τα τερατώδη ψέματα που διαδόθηκαν μεθοδικά από αυτούς που προσπάθησαν να κερδίσουν αγωνιστικά παράσημα και να παρουσιαστούν ως οι θεματοφύλακες της περιοχής στη τοπική κοινωνία», τονίζεται.

«Μοιράσαμε εκατοντάδες φυλλάδια σε Αλυκό, Πλάκα και Χώρα, και μέσα από την επικοινωνία μας με όλο αυτό τον κόσμο καταλάβαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ασπάστηκε την επιχειρηματολογία μας για τη νομιμοποίηση και την αυτοδιαχείριση της ελεύθερης κατασκήνωσης, ακόμα και η Δημοτική Αρχή. Το πάρτι στη παραλία της Πλάκας (όπου στο παρελθόν έχουν εκδιωχθεί βίαια οι ελευθερο-κατασκηνωτές για να επιβληθεί ένα άναρχα «οργανωμένο» μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης) μάζεψε ένα μικρό, αλλά πολυεθνικό και γεμάτο αγάπη κοινό που σε συνδυασμό με τη γαλήνη του τοπίου μας έδωσε δύναμη για τη συνέχεια», καταλήγει η ανακοίνωση.