Το σχέδιο νόμου για την άρση του καμποτάζ, μεταξύ άλλων, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στο Ίλιον.

Ads

Στη συνεδρίαση το υπουργικού συμβουλίου, παρόντος και του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, το σχέδιο νόμου για το «Πράσινο Ταμείο», η επιλογή ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς και το ζήτημα της άρσης του καμποτάζ.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων θα δεσμεύονται ότι θα προσλαμβάνουν ένα μίνιμουμ αριθμό Ελλήνων ναυτικών της τάξης των 30 ατόμων που θα πρέπει να απασχολούνται σε κάθε ξένο κρουαζιερόπλοιο που θα ταξιδεύει στα ελληνικά νερά.

Ακόμη, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες θα υπογράφουν σύμβαση τριετούς ή πενταετούς διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει των οποίων θα δεσμεύονται το πλοίο να εκτελεί πλόες διαρκείας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον εντός Ελλάδας τρία λιμάνια με ελάχιστη παραμονή στο καθένα έξι ωρών και τον ίδιο αφετήριο – τερματικό λιμένα. Οι εν λόγω συμβάσεις θα ανανεώνονται αυτόματα.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος φορέας απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ).