Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη κατολίσθηση στη Θηρασιά, με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο.

Ads

Από τη μεριά της, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «για μας τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και γι’ αυτό και πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστειακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός».

Η ίδια η οποία βρέθηκε στη Σαντορίνη τις προηγούμενες ημέρες σημείωσε περιγράφοντας τη γεωμορφολογία της Σαντορίνης ότι όλο το ηφαιστειακό συγκρότημα του νησιού, με την τεράστια καλντέρα, έχει πάρα πολύ απότομα πρανή (πλαγιές) αποτελείται από διάφορα στρώματα (λάβας, ηφαιστειακό υλικό, ελαφρόπετρα, πυροκλαστικές ροές), αυτά τα πετρώματα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν και να προκληθεί κατολίσθηση.

Η κα Νομικού χαρακτήρισε τη Σαντορίνη ως το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου σημείωσε ότι οι ειδικοί θα μεταβούν στα σημεία που είναι πιο επικίνδυνα και να προτείνου λύσεις στον δήμο Θήρας. «Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της Καλντέρας τα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα», επεσήμανε η ίδια.

Ads

«Όλα αυτά τα περίεργα χρώματα, τα οποία αποτυπώνουν διαφορετικές ηφαιστειακές εκρήξεις, σαφώς είναι επιρρεπή στο να γίνει κάποιος καθοριστικός κίνδυνος» σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση ότι αναφέρθηκε σε σεισμικές δονήσει νότια του νησιού οι οποίες μπορεί να προκαλούν μικρές κατολισθήσεις, ωστόσο επανέλαβε ότι τα πρυροκλασικά εδάφη διαβρώνονται πολύ πιο εύκολα από τη συμπαγή λάβα που υπάρχει στις πλαγιές της καλντέρας και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να προκληθεί κατολίσθηση ή μικρομετακίνηση.