Περίπου 300 με 400 ευρώ κοστίζει το «πέρασμα» από την τουρκική στην ελληνική όχθη του Έβρου. Το τίμημα είναι φτηνό, καθώς η επικινδυνότητα του να διασχίσεις τον ποταμό, κολυμπώντας στα σκοτεινά νερά είναι πολύ μεγαλύτερη από την «πολυτελή» εναλλακτική της βάρκας προς τα νησιά του Αιγαίου.
«Όσο πιο ακίνδυνο είναι το πέρασμα προς την Ελλάδα και η μετάβαση προς την Αθήνα τόσο πιο ακριβό είναι το “εισιτήριο”» λένε όσοι γνωρίζουν, αναφέρει χαρακτηριστικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα». Με το που πέφτει η νύχτα, δίνεται η εντολή από τους δουλέμπορους να περάσουν απέναντι από την τουρκική όχθη του Έβρου. Αρχικά, επιβιβάζονται τα παιδιά σε μια βάρκα και περνούν απέναντι. Οι ενήλικες πρέπει να κολυμπήσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο που τους υποδεικνύουν.
«Αυτό που περιμένει πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να βρουν τον παράδεισο στην Ευρώπη διασχίζοντας το ποτάμι του Έβρου δεν είναι παρά ένας υγρός τάφος. Οι παράνομοι διακινητές τους αφήνουν στη μοίρα τους, ενώ ο πανικός και το σκοτάδι αποδεικνύονται συχνά μοιραία για όσους δεν ξέρουν να κολυμπούν» δηλώνουν στο «Βήμα» στελέχη της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο Έβρος αποτελεί πλέον μια «μαύρη τρύπα» και αυτό το εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι δουλέμποροι με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους ως σήμερα ο αριθμός των συλλήψεων μη νόμιμων μεταναστών σε σχέση με πέρυσι να έχει δεκαπλασιαστεί.
Η αύξηση των ελέγχων και των συλλήψεων ανάγκασε τους δουλέμπορους να αλλάξουν πρακτική. Ενώ στο παρελθόν περνούσαν τον ποταμό μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους άφηναν σε κάποιο σημείο της Εθνικής οδού, αναμένοντας τα φορτηγά των Ελλήνων συνεργών τους, τα οποία θα τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, πλέον εγκαταλείπουν τους μετανάστες στην όχθη της τουρκικής πλευράς κυρίως τις νυχτερινές ώρες, τους υποδεικνύουν το σημείο από το οποίο θα περάσουν κολυμπώντας στη χώρα μας λέγοντάς τους ότι είναι αβαθή τα νερά και τους λένε να κολυμπήσουν για να φθάσουν απέναντι.
Ο Έβρος προτιμάται από τους διακινητές, καθώς όπως υπογραμμίζουν στην εφημερίδα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικοί, ένας από τους λόγους είναι ο καθαρισμός των πεδίων με τις νάρκες στην ελληνική πλευρά και η περίφραξη με ειδικές ευδιάκριτες σημάνσεις στους χώρους όπου βρίσκονται ακόμα. Επίσης, το «πέρασμα» είναι πιο φθηνό από ό,τι από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ο μη νόμιμος μετανάστης για να περάσει τον Έβρο πληρώνει ένα ποσό της τάξης περίπου των 300 ως 400 ευρώ. Το ποσό όμως που δίνει για το ταξίδι προς τη Μυτιλήνη ή προς άλλα νησιά είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο. Παράλληλα, με την παρουσία της δύναμης Frontex στα θαλάσσια σύνορα της χώρας υπάρχει μεγαλύτερος φόβος για εντοπισμό και σύλληψη λαθρομεταναστών και διακινητών. Ακόμη, επειδή κάθε μέτρο της όχθης του ποταμού είναι και ένα εν δυνάμει μονοπάτι, αυτό το εκμεταλλεύονται οι διακινητές και έτσι καταφέρνουν να τους στέλνουν από σημεία τη στιγμή που δεν επιτηρούνται.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >