Η «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών» υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους της τρόικας. Η τρόικα επιμένει στις θέσεις της, την ίδια στιγμή που η υπουργός Λούκα Κατσέλη δηλώνει ότι «δεν είναι διακοσμητική» και κάνει λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ads


Επιχειρησιακές συμβάσεις υπό όρους

Οι επιθεωρητές της τρόικας επέμειναν στη θέση τους ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για απόκλιση από την κλαδική σύμβαση κι όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τονίζει, πάντως, η κυβέρνηση.

Το νέο στοιχείο είναι ότι στο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών». Η προηγούμενη αναφορά έκανε λόγο για γενικευμένη υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ads

Η κυβέρνηση τώρα καλείται, μετά από συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τους περιορισμούς αυτούς, όπου και θα ορίζεται ότι «θα κατισχύουν, χωρίς αναιτιολόγητους περιορισμούς, οι επιχειρησιακές συμβάσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως ότι οι τελικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά θα αποσαφηνιστούν στο νομοσχέδιο που θα καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας με τη στενή συνεργασία της τρόικας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών δεν σημαίνει ότι «θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης».

Προβλήματα για τους εργάτες εκτός συνδικάτων

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στην κατάργηση του δικαιώματος του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο παραγωγής, ενώ ορίζεται και ότι σε όσες εργοδοτικές ή εργατικές οργανώσεις δεν συμμετέχουν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική διαπραγμάτευση δεν είναι υποχρεωτική η υιοθέτηση των αυξήσεων που ορίζουν οι συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους εκείνους των οποίων οι εργοδότες δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή νέας σύμβασης.

Για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης, μετά από συνάντησή του με την υπουργό, εκφράστηκε θετικά για την εφαρμογή όρων και προϋποθέσεων στις επιχειρησιακές συμβάσεις και τόνισε ότι «η μάχη συνεχίζεται».

Μειώσεις κλαδικών μισθών

Από 16% ως 40% θα μειωθεί ο κλαδικός μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Όσον αφορά, πάντως, τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές, ορίζεται ότι όπου υπάρξουν αποκλίσεις, αυτές δεν θα ξεπερνούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάτω από την οποία δεν θα μπορεί να διαμορφώνεται καμία αμοιβή.

Υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές

Την ίδια στιγμή, οι υποχρεωτικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα ξεκινούν με την μετάταξη 1.000 περίπου εργαζομένων που υπηρετούν στις κρατικές περιφέρειες στις υπό σύσταση 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του Καλλικράτη.

Σύμφωνα με εγκύκλιο την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Λ. Ντόλιος, οι υπάλληλοι που κατέχουν πάγιες ή προσωποπαγείς θέσεις στην κρατική περιφέρεια μετατάσσονται, αυτοδικαίως, στην αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια στην οποία περνούν και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών όπου εργάζονται.

Παράλληλα, δημοσίευμα του Βήματος τοποθετεί τον αριθμό των υπό μετάταξη υπαλλήλων με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε περίπου 25.000, ενώ ως το τέλος του έτους, οπότε θα τεθούν σε ισχύ οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στις 50.000.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποχρεωτικές μετατάξεις οι οποίες με βάση το μνημόνιο προσμετρούνται στην αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές για 19.000 υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και όλους εκείνους των οποίων οι φορείς ή οι Οργανισμοί όπου εργάζονται θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ στο tvxs.gr: Ξέρατε τι να κάνετε, πριν έρθουμε