Την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), ακολουθούμενο από τις αγορές της Λευκωσίας, του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Επίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε και την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 80 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στο κόσμο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, τον Ιανουάριο, σημείωσε άνοδο 12,69%, κλείνοντας στις 1.593,30 μονάδες, έναντι 1.413,94 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Ads

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τον Ιανουάριο, προεξόφλησε άμεση και συνολική ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του χρέους. Το Χ.Α άρχισε να κινείται σταθερά ανοδικά από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν η σύνοδος του Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσης του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν αλλά μετατέθηκαν πιθανότατα για τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, ή στις αρχές Μαρτίου σε έκτακτη Σύνοδο, το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις. Αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή, όπως προεξοφλεί η αγορά θα φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις που αφορούν την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, θετικά επέδρασαν στην αγορά και οι φορολογικές αλλαγές και ιδιαίτερα όσον τη μείωση του φόρου στα μη διανεμόμενα κέρδη από το 24% στο 20% αλλά και την αντικατάσταση του φόρου 40% επί των διανεμόμενων κερδών από την παρακράτηση φόρου ύψους 25%.

Ads