Αισιόδοξο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιτυχία της ελληνική οικονομικής πολιτικής, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες. Την ίδια ώρα η Moody’s Investors Service υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και ο επικεφαλής του οίκου δήλωνε σε συνέντευξή του πως «η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες […] Μεσοπρόθεσμα όμως οι προσπάθειες αυτές αρκούν για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της χώρας;». Καμιά χώρα δεν επιτρέπεται να μεταθέτει την ευθύνη μιας μη υγιούς οικονομικής πολιτικής στις υπόλοιπες χώρες υπογραμμίζει από την γερμανική πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοσθεί με επιτυχία και ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εξέφρασε την Κ.Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Ταμείου «σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε πως τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής όπως της Ελλάδας δεν κάνουν θαύματα εντός ολίγων μηνών. «Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», δήλωσε ο Μπόρχες.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοσθεί με επιτυχία. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμά μας θα είναι επιτυχημένο», τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody’s.

Ο κ. Μπόρχες τόνισε πως πρέπει να διασφαλισθεί πως το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει ισχυρό και εκτίμησε ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. «Οι Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο σε αυτό τον τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Όλι Ρεν: «Ναι» σε μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση

Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία καθώς και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους τάσσεται ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», δήλωσε χθες ο Ρεν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε.

Η ελληνική υποβάθμιση δεν απειλεί την ευρωζώνη

Η χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν ανησυχεί τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, ο οποίος θεωρεί ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δεν απειλείται από τις συνεχιζόμενες απεργίες των μηχανοδηγών στα τρένα, μετά τη χθεσινή απόφαση των συνδικάτων να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

«Η αλληλεγγύη στους κόλπους της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο ισχυρή»

O Michel Madelain πρόεδρος της Moody’s Investors Service, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Liberation, εξηγεί και υπερασπίζεται τον τρόπο λειτουργίας και το ρόλο των οίκων αξιολόγησης, και αρνείται κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό «πυρομανείς» της αγοράς.

O κ. Madelain διασαφηνίζει ότι «η αξιολόγηση αποτελεί μια άσκηση πρόβλεψης σχετικά με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, περιέχει ένα προγνωστικό χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί να είναι σε σημαντικό βαθμό τυχαίος». Ερωτηθείς, στο σημείο αυτό, κατά πόσο είχε προβλεφθεί η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, ο κ. Madelain επισημαίνει ότι ο κίνδυνος παύσης πληρωμών έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη. «Με ρωτάτε, αν επισπεύσαμε εμείς τον κίνδυνο; Ας πάρουμε την περίπτωση της Ελλάδας», σημειώνει. «Ο υψηλότερος βαθμός που της έχουμε αποδώσει έως τώρα είναι ο Α1, ο οποίος αντιστοιχεί σε ομολογιακούς τίτλους, που περιέχουν έναν περιορισμένο κίνδυνο στάσης πληρωμών».

Όπως διευκρινίζει, ο υψηλότερος βαθμός είναι ο ΑΑΑ (για την πιστοληπτική ικανότητα κρατών που παρουσιάζουν ελάχιστο κίνδυνο στάσης πληρωμών) και ακολουθούν οι βαθμοί ΑΑ, Α, Baa (o καθένας με τρείς διαφορετικές διαβαθμίσεις), ο Ba που δηλώνει την ύπαρξη κερδοσκοπικής δράσης και το σοβαρό κίνδυνο στάσης πληρωμών, ενώ όσο κατεβαίνουμε στη διαβάθμιση (B, Caa, C), τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος της παύσης πληρωμών.

«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ούτε Γερμανία, ούτε Γαλλία. Η πιστοληπτική της ικανότητα σχετιζόταν πάντα με την απόδοση της ίδιας της χώρας, αλλά και με το γεγονός ότι είναι μέλος της ευρωζώνης και θα μπορούσε ενδεχομένως να ευνοηθεί από τη στήριξη των εταίρων της» λέει ο πρόεδρος της Moody’s.

Σε σχόλιο ωστόσο του δημοσιογράφου ότι «από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ο Moody’s συνέχισε να πυροδοτεί την κατάσταση, υποβαθμίζοντας σε τακτά διαστήματα την πιστοληπτική ικανότητα κρατών που αντιμετώπιζαν τη δυσπιστία των αγορών, όπως την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία», ο κ. Madelain σημειώνει ότι «κατά το 2009 και το 2010, συνειδητοποιήσαμε ότι η χρηματοοικονομική αλληλεγγύη στους κόλπους της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο ισχυρή, όσο πιστεύαμε, και επομένως, σε ένα εσωτερικό οικονομικό πλαίσιο εξαιρετικά αποδυναμωμένο, η στάση πληρωμών ενός κράτους εμφανιζόταν ως αρκετά πιθανή».

«Σήμερα για παράδειγμα, το ελληνικό χρέος έχει αξιολογηθεί ως Ba1, καθώς θεωρείται κερδοσκοπικό, και η χώρα βρίσκεται υπό αρνητική επιτήρηση, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω υποβάθμιση», επισημαίνει.
«Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, που είναι εξαιρετικά σκληρές για τους πολίτες και κανείς δεν το αρνείται αυτό», τονίζει ο πρόεδρος της Moody’s. «Μεσοπρόθεσμα όμως», αναρωτιέται, «οι προσπάθειες αυτές αρκούν για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της χώρας; Το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τίθεται υπό επιτήρηση, αντανακλά τις αμφιβολίες που εκφράζουμε σε ό,τι αφορά στην ικανότητά της να ανταπεξέλθει στις προβλεπόμενες προθεσμίες και επομένως στον κίνδυνο που διατρέχουν οι πιστωτές της σε περίπτωση στάσης πληρωμών».

Σόιμπλε: Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για χρέη μιας χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, με συνέντευξή του στη Stuttgarter Zeitung, δίνει το στίγμα των γερμανικών θέσεων εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής κατά την οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα κράτη της Ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί αναπόφευκτη την επέκταση του ισχύοντος μηχανισμού στήριξης και εκτιμά κατ’ αρχήν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει εν μέρει ηρεμήσει.

«Στις αγορές έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το κοινό νόμισμα. Αυτό είναι το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εκτοτε έχει επιστρέψει στις αγορές πάλι ο ρεαλισμός. Παρόλα αυτά δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να συμφωνηθεί ένα ευρείας έκτασης πακέτο μέτρων» σημειώνει ο κ. Schäuble.

Για το αίτημα πολλών χωρών-μελών να αυξηθεί το ποσό του μηχανισμού στήριξης σε πάνω από 750 δισ. ευρώ ο W. Schäuble σημειώνει: «Πάγια θέση του Βερολίνου είναι ότι τα 750 δις. είναι αρκετά. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε αύξησή του. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα 750 δις. στη μεταβατική λύση που αποτελεί ο νυν μηχανισμός στήριξης μέχρι το 2013 δεν μπορούν να διατεθούν εξ ολοκλήρου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ομόλογα με τα οποία ο EFSF αντλεί από τις αγορές κεφαλαίου τους πόρους για τα δάνεια υπόκεινται στην καλύτερη δυνατή αξιολόγηση προκειμένου να επιτευχθούν ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης. Για την καλή αξιολόγηση όμως ο EFSF πρέπει να καταθέσει ανάλογες διασφαλίσεις».

«Καμιά χώρα δεν επιτρέπεται να μεταθέτει την ευθύνη μιας μη υγιούς οικονομικής πολιτικής στις υπόλοιπες χώρες» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Αυτός είναι και ο λόγος που απορρίπτουμε αξιώσεις για την έκδοση ευρωομολόγων και κοινοτικοποίηση επιτοκίων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής ως προς τις βασικές κατευθύνσεις και τα εργαλεία του νέου μηχανισμού στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές δυνατότητες. Ένα είναι σαφές: Η κοινότητα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας. Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ’ αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από περιορισμένες προϋποθέσεις. Εδώ περιλαμβάνεται η διακινδύνευση της Ευρωζώνης ως συνόλου, αυστηροί όροι, όπως επίσης η συμμετοχή πιστωτών σε χρεοκοπίες χωρών».

Για την εκτίμηση του γνωστού οικονομολόγου Kenneth Rogoff ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημειώνει: «Υπάρχει διαφορά αν την άποψη εκφράζει ένας υψηλού κύρους ειδικός όπως ο Rogoff ή ένας Υπουργός Οικονομικών ακόμα και ως προς τις εξωτερικές επιπτώσεις. Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι τόσο η Καγκελάριος όσο και εγώ ταχθήκαμε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών με τον μόνιμο μηχανισμό κρίσεων από το 2013. Την απόφαση αυτή έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Επομένως συμφωνώ σε ένα σημείο με την άποψη Rogoff, ότι δεν είναι δυνατόν οι αγορές να κερδίζουν και όταν κάτι δεν πάει καλά να πρέπει η κοινότητα να αναλαμβάνει το ρίσκο της ζημιάς. Γι’ αυτό πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 να συνοδεύονται από ρήτρα σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών σε περίπτωση προβλημάτων πληρωμών».

Στην ερώτηση σχετικά με το ότι 160 Γερμανοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα, με χρέος που αντιστοιχεί στο 160% επί του ΑΕΠ, δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση, τονίζει: «Ο Rogoff έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο ΔΝΤ. Το τελευταίο έβρισκε πάντα διεξόδους για να λύσει προβλήματα έτσι ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με ένα κοινό νόμισμα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο Rogoff πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη. Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό. Ως προς τη θέση των γερμανών οικονομολόγων θα απαντούσα ότι λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του Ευρώ. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του Ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες».

Θέμα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης θα θέσει η Ελλάδα στο Εcofin

Επίσπευση των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στις προσεχείς συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στις 14 και 15 Μαρτίου. Η απόφαση του οίκου Moody’s να μειώσει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική αξιολόγηση τη Ελλάδας προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης που θεωρεί πως η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι «εντελώς αδικαιολόγητη» και δεν βασίζεται σε αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.