«Μικρό, δειλό βηματάκι» χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες το ψέλλισμα του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν περί θεμιτής επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν αρχίζει να διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τα μονοδιάστατα μνημόνια και επιχειρεί συγχρόνως να προετοιμάσει το έδαφος για μία δημοσιονομική περίοδο χάριτος στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ. Αμετακίνητη παραμένει η Γερμανία από το δόγμα της λιτότητας. Στις καλένδες παραπέμπεται η ρήτρα ύφεσης του ελληνικού προγράμματος.
Ads
Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: Η λιτότητα αποδίδει – παράδειγμα η Ελλάδα
«Ό,τι και να σηματοδοτούν ανάλογες δηλώσεις, δεν αφορούν τις χώρες που ήδη έχουν υπαχθεί σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτού του είδους η ρητορική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται περισσότερο με την επιδίωξη να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να χορηγηθεί περισσότερος χρόνος σε χώρες όπως η Γαλλία. Η κρίση έχει εισέλθει πλέον στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη αναθεωρούνται συστηματικά προς το χειρότερο. Η ανεργία καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η Κομισιόν αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο. Ωστόσο, οι βόρειες, σκληροπυρηνικές χώρες επιμένουν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις επικείμενες γερμανικές εκλογές. Είναι θέμα νοοτροπίας», υπογραμμίζει σε συνομιλία με το tvxs.gr αξιωματούχος της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, για να καταδείξει το μέγεθος της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, η ίδια πηγή επέστησε την προσοχή στην είδηση ότι η μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Daimler, ανακοίνωσε «γκρίζες» προοπτικές για τις εξαγωγές της.
Ειδικά ως προς την περίπτωση της Ελλάδας, χαρακτήρισε άθλο τη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία έχει επιτευχθεί, αλλά μίλησε παράλληλα για καθυστέρηση σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η διοικητική, τονίζοντας ως αναγκαία όχι τόσο τη μείωση του προσωπικού όσο τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Αυτά, όπως είπε, επισήμαναν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επισκέφτηκε τα τελευταία 24ωρα τις Βρυξέλλες.
Παρεμπιπτόντως, στην ΕΕ θεωρούν θέμα χρόνου την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% σε 13%), καθώς η τρόικα φέρεται εδώ και καιρό θετική απέναντι σε αυτήν την προοπτική, όσο υλοποιούνται άλλα σημεία της συμφωνίας, γεγονός που συν τοις άλλοις βάζει τα πράγματα στη θέση τους ως προς τις εκατέρωθεν επιδιώξεις των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να επωμιστούν το επικοινωνιακό όφελος μίας αντίστοιχης εξέλιξης.
Την ίδια ώρα, στις καλένδες παραπέμπεται το ζήτημα της ενεργοποίησης της ρήτρας ύφεσης του προγράμματος της Ελλάδας, η οποία θα διασφάλιζε ευνοϊκότερους όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεδομένου ότι η χώρα διανύει έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης με μία ανεργία που έχει ξεπεράσει το 27%. Άλλωστε, οι προβλέψεις για την Ελλάδα κάνουν λόγο για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.
Απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυς Ποδηματά, ο Επίτροπος Όλι Ρεν απάντησε: «Οποιαδήποτε απόφαση για να παραταθεί ένα πρόγραμμα ή να παραταθεί η περίοδος προσαρμογής οδηγεί σε επιπλέον χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης – που παρέχουν τις εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – και αυτό προϋποθέτει αποφάσεις από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, που είναι μια δύσκολη πολιτικά διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς κάθε χώρας».
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε επίσης την παράμετρο της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου στη διαμόρφωση των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Σε μια εποχή που είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων της Τρόικας και του Eurogroup δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ανάγκη τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες να ενταχθούν τα προγράμματα προσαρμογής στο πλαίσιο δημοκρατικών διαδικασιών, που πλέον έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >