Το ακηδεμόνευτο κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίοι κατακλύζουν κεντρικές πλατείες ανά την επικράτεια ανάμεσα σε άλλα αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα της Αριστεράς, είτε ως «καμπανάκι» για τη μέχρι σήμερα απήχηση της τακτικής τους στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, είτε ως «μήτρα» μεγάλων προσδοκιών για την πολυπόθητη εκτεταμένη αντίδραση στην ασκούμενη πολιτική. Πώς προσεγγίζουν τους «αγανακτισμένους» οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα;

Ads

ΚΚΕ

«Δεν αρκούν και δεν ανησυχούν το σύστημα» έσπευσε να δηλώσει η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφορικά με τα ραντεβού των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πλατείες που μπορεί να γεμίσουν με αγανακτισμένους, πολύ εύκολα μπορούν και ν’ αδειάσουν».

Ο Περισσός εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση για την επιτυχία του λαϊκού κινήματος την ταξική πάλη, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα. Το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν στέκεται εχθρικά απέναντι στο αναπτυσσόμενο κίνημα, ωστόσο, εκφράζει το φόβο ότι πρόκειται για «ένα ξέσπασμα, μια μόδα που θα περάσει».

Ads

Μάλιστα, ο Ριζοσπάστης επισημαίνει σε σχετικό κείμενο: «Τι συμφέρον έχουν το σύνολο των αστικών ΜΜΕ να διαφημίζουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, να τη μεταδίδουν ακόμα και ζωντανά, να καλούν όλες τις προηγούμενες μέρες σε μαζική συμμετοχή, την ίδια στιγμή που λιβανίζουν σε κάθε εκπομπή τους το μνημόνιο, στο οποίο υποτίθεται ότι αντιδρούν οι διαδηλωτές; Γιατί ανάλογες και περισσότερο μαζικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα του ταξικού, δεν βρίσκουν ανάλογη «φιλοξενία» στα αστικά ΜΜΕ και όταν δεν αποσιωπούνται εντελώς, προβάλλονται διαστρεβλωμένα ως προς το περιεχόμενό τους;».

ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο λίγες ώρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία να απαντήσει με μια γενικευμένη ειρηνική εξέγερση, με ένα μέτωπο κοινωνικό που θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και θα διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». 



Ακολούθησε η έτερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «η γενικευμένη ειρηνική εξέγερση των «αγανακτισμένων» στέλνει πολύ ηχηρά μηνύματα και στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση και στο εξωτερικό». «To καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία νικάει το φόβο. Ανάστημα σηκώνει ο κόσμος στις πλατείες. Η αυθόρμητη και ειρηνική παρουσία του κόσμου στις πλατείες, στις μεγάλες πλατείες της χώρας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί», σημείωσε ο ίδιος στις εργασίες της ΚΠΕ του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει θετική την «ακηδεμόνευτη παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στις πλατείες». Στελέχη της διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι απουσιάζει το στοιχείο της βίας: «πρόκειται για ειρηνικές διαδηλώσεις, μέσα από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι εκδηλώνουν με αυθόρμητο τρόπο την ανησυχία για το μέλλον τους, των ίδιων και της χώρας».

Πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι «αυτό το πράγμα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και δεν εξαντληθεί σε έναν στείρο αρνητισμό και σε μία ισοπέδωση που δεν οδηγεί πουθενά εκ των πραγμάτων». Υπό αυτή την προϋπόθεση και μόνο διαβλέπουν προοπτικές, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως δραστηριοποιηθούν έντονα «διάφορα γραφικά στοιχεία τα οποία θα ‘καπελώσουν’ την όλη διαδικασία».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ο κόσμος που έχει πλημμυρίσει την πλατεία Συντάγματος και άλλες πλατείες είναι ο κόσμος που εδώ και 1,5 χρόνο δίνει τη μάχη με γενικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου και αυτή τη στιγμή, με την κλιμάκωση της πρόκλησης από την κυβέρνηση, απαντά με τη μαζική του παρουσία για να ματαιώσει αυτή την προοπτική».

Στελέχη της κάνουν λόγο για «ένα πρώτο βήμα προς την κλιμάκωση των αγώνων η οποία έρχεται μέσα από τη δράση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, στον ΟΤΕ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη ΔΕΗ κ.ο.κ. με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Επιπλέον, τονίζουν ως θετική παράμετρο ότι «στις γενικές συνελεύσεις ο κόσμος δεν «τσιμπάει» στο ρατσισμό και στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποπροσανατολίζεται από πολιτικές που διαιρούν σε ντόπιους και μετανάστες».

ΜΑΑ

Συνοδευόμενος από άλλα μέλη του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης , ο κ. Αλαβάνος παρέστη αυτοπροσώπως, την Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος: «Πολλοί με προειδοποιούσαν να μη βρεθώ στο Σύνταγμα, γιατί θα δεχθώ επίθεση από αυτούς που αντιτάσσονται στο πολιτικό σύστημα και είναι εκεί. Επίθεση δέχθηκα, και μάλιστα βάναυση, από όλο ανεξαίρετα το πολιτικό σύστημα, όταν πριν πέντε μήνες, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, διατύπωσα τη θέση ότι η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταχρίρ». Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα «να φύγουν χρέος, τρόικα, κυβέρνηση».

*Σημειώνεται πάντως ότι ανεξάρτητα από τις επίσημες τοποθετήσεις των ηγεσιών αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν και συνεχίζουν να εκφράζονται επιφυλάξεις είτε στη μορφή χαρακτηρισμού του νέου κινήματος ως «απολίτικου», είτε στη μορφή δυσαρέσκειας με ομάδες οι οποίες στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων προβάλλουν την ελληνική σημαία.

Σχετικά σχόλια στο tvxs.gr:

Το κίνημα των «αγανακτισμένων» έχει απασχολήσει τους σχολιαστές του tvxs.gr, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα διατυπώνουν απόψεις όπως:

«Μακάρι ο κόσμος του Συντάγματος να καταλάβει πως χωρίς αιτήματα, οργάνωση και συμπόρευση με την Αριστερά (κομμουνιστές και λοιπούς) δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. ΟΧΙ στο τσουβάλιασμα κομμάτων, ιδεών, ανθρώπων!»

«Η αριστερά είναι αυτή που θα πρέπει να συνταχθεί με τον κόσμο και τις ανάγκες του και να συντάξει τις ανάλογες προτάσεις που τις καλύπτουν και όχι το αντίστροφο. Ο λαός είναι το υποκείμενο και όχι η Αριστερά. Χωνέψτε το.»

«Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι όλο αυτό να ξεθυμάνει χωρίς την παραμικρή κατάκτηση, πρακτική ή ακόμη και σε επίπεδο διάθεσης εμπειρίας κ.λ.π. Αν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να ξαναβγεί κανείς στους δρόμους.»

«Όσα ακούγονται ως πρώτα αιτήματα ή διαπιστώσεις όσων συμμετέχουν είναι όσα λέει η Αριστερά εδώ και 100 χρόνια (…) Τώρα, το γιατί αυτά τα αιτήματα δεν έχουν εκφραστεί μαζικά ή έστω μαζικότερα μέσα από τους αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς, έχει ενδιαφέρον και για αυτούς που δεν βρήκαν κατάλληλα τα αριστερά κόμματα προκειμένου να εκφραστούν και για τα ίδια τα κόμματα της Αριστεράς.»