Όποιος συνεπιβάτης τραυματίστηκε σε τροχαίο, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, κινδυνεύει να εισπράξει μειωμένη αποζημίωση, γιατί μολονότι γνώριζε ότι ο οδηγός δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει, δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Το ίδιο συμβαίνει και με όποιον αφήνει να οδηγήσει το αυτοκίνητό του τρίτο πρόσωπο που έχει καταναλώσει αλκοόλ, ενώ για πρώτη φορά γίνεται δεκτό ότι μπορεί να αξιώσει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και ο στενός συγγενής του προσώπου που τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το τροχαίο έγινε μπροστά στα μάτια του.

Ads

Στις παραπάνω περιπτώσεις, η δικαιοσύνη δέχεται ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα και του ιδιοκτήτη του ΙΧ που δεν κατέβασε τον μεθυσμένο οδηγό, αλλά και των συνεπιβατών που τραυματίστηκαν και ανέχθηκαν να οδηγεί ένας μεθυσμένος. Ετσι αναγνωρίζεται αποζημίωση μειωμένη τουλάχιστον κατά 30%, αφού αποδέχθηκαν τον κίνδυνο (και είναι συνυπαίτιοι), ενώ αντίστοιχη μείωση υπάρχει και στην περίπτωση που δεν χρησιμοποίησαν ζώνη ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή εισήγηση του εφέτη Κ. Γκανιάτσου και έκρινε ότι ο οδηγός ΙΧ που ήταν μεθυσμένος (1,77 g. αλκοόλ ανά λίτρο αίματος) οφείλει να καταβάλει αποζημίωση 44.000 ευρώ για τον σοβαρό τραυματισμό συνεπιβάτη του ΙΧ, ενώ για πρώτη φορά έγινε δεκτό ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης ύψους 4.000 ευρώ στον αδελφό του τραυματισθέντα συνεπιβάτη, γιατί το ατύχημα έγινε μπροστά στα μάτια του και αισθάνθηκε φόβο, πανικό, αγωνία, θλίψη και απόγνωση στη θέα του βαρύτατου τραυματισμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», η παρέα γυρνούσε ξημερώματα Κυριακής από ένα πανηγύρι, όπου είχαν πιει όλοι, καταναλώνοντας τρία μπουκάλια ουίσκι. Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ κατέβηκε κάποια στιγμή για να πάει στην τουαλέτα και στην επιστροφή τη θέση του οδηγού είχε πάρει ο μεγαλύτερος σε ηλικία (36 ετών) θεωρώντας ότι ήταν πιο νηφάλιος για να οδηγήσει. Ο 36χρονος αρνήθηκε στον ιδιοκτήτη να πάρει το τιμόνι κλείνοντας την ασφάλεια του ΙΧ. Έτσι κάθισε στη θέση του συνοδηγού και λίγο μετά ο μεθυσμένος οδηγός έριξε το ΙΧ πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ οδηγώντας με ταχύτητα 120 χλμ. (με ανώτατο όριο 50 χλμ.).

Ads

Το δικαστήριο δέχθηκε (372/10) ότι πρέπει να μειωθεί κατά 30% η αποζημίωση που ζητούσε ο σοβαρά τραυματισμένος συνεπιβάτης, γιατί ήταν συνυπαίτιος του τραυματισμού του, ενώ έκρινε ότι ο μεθυσμένος δεν οδήγησε ουσιαστικά από μόνος του, αλλά με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Πηγή: Έθνος