Το 77% των Ελλήνων πολιτών διαφωνεί με την κυβερνητική πρωτοβουλία για νομιμοποίηση χιλιάδων «κουλοχέρηδων» που θα φτάσουν σε όλες τις γειτονιές της χώρας. Σύμφωνα με νέα έρευνα της VPRC, με τίτλο «Τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα», το 42% των πολιτών -δηλαδή 3.710.711 άνθρωποι- ξοδεύουν μηνιαίως χρήματα για τυχερά παιχνίδια, με τον μέσο όρο του ατομικού κόστους να ανέρχεται στα 93.86 ευρώ το μήνα, και τον εκτιμώμενο μηνιαίο τζίρο των τυχερών παιχνιδιών να ξεπερνά τα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Με αφορμή το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νομιμοποίηση και αδειοδότηση περίπου 50.000 μηχανημάτων τζόγου («φρουτάκια» ή άλλιώς «κουλοχέρηδες») προκειμένου να εισπράξει, όπως ευελπιστεί, 1.3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση και τις άδειες, η Κίνηση Πολιτών Για Τον Περιορισμό Των Τυχερών Παιγνίων ανέθεσε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC τη διενέργεια έρευνας για τη διαπίστωση της γενικής προδιάθεσης των πολιτών για το νομοθέτημα αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, το 77% των πολιτών διαφωνεί με την κυβερνητική πρόθεση για νομιμοποίηση των “κουλοχέρηδων”, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι συμφωνεί. Κατά ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2009, διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 81% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% αυτών του ΚΚΕ, το 88% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και το 82% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

image

Ads

Ως κύριους λόγους για τη διαφωνία τους, οι ερωτηθέντες εμφανίζουν τους ακόλουθους: Τα “φρουτάκια” μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα (92%), αποτελούν σοβαρή εξάρτηση (86%), αυξάνουν την εγκληματικότητα και παραβατικότητα (74%), εξοικειώνουν όλους τους πολίτες στα τυχερά παιχνίδια (58%).

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Μιχάλης Κωνσταντίνου θεωρεί δεδομένη την αύξηση των ανωτέρω ποσοστών σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου εγκατάστασης των “κουλοχέρηδων”.

image

Σε ερωτήματα για τις συμπεριφορές εξάρτησης για τον τζόγο εν γένει, το 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει αντιμετωπίσει απώλεια εισοδήματος λόγω των τυχερών παιχνιδιών και το 20% ότι είχε οικογενειακά προβλήματα, εξαιτίας τους. Το 16% αντιμετώπισε προβλήματα δανεισμού, το 12% ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα στην εργασία, ενώ ένα 9% απάντησε ότι εξαιτίας του τζόγου αντιμετώπισε και προβλήματα υγείας.

Οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι σε ποσοστό 6% ότι ο τζόγος δημιούργησε οικονομικά προβλήματα, 6% ότι έχει στοιχηματίσει περισσότερα από όσα αντέχει, ένα 5% ότι έχει δανειστεί για να παίξει ενώ ένα 2% δήλωσε ότι έχει πουλήσει κάτι δικό του προκειμένου να μπορέσει να παίξει τζόγο.

image

Ποσοστό 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει παίξει κάποιο ή όλα από τα ακόλουθα: Τζόκερ, Πρώτο, Κίνο, Σούπερ 3, Έξτρα 5. Ένα ποσοστό 11% δηλώνει ότι έχει παίξει Πάμε Στοίχημα, ίδιο ποσοστό ότι έχει παίξει Λαχείο, ενώ το 1% έχει παίξει στον Ιππόδρομο.

Η ταυτότητα της έρευνας βρίσκεται συνημμένη σε μορφή .pdf στο τέλος του άρθρου

Διαβάστε σχετικά: Προ των πυλών, ο «τζόγος της γειτονιάς»