Σε «πολιτική συμφωνία» για την έγκριση της επόμενης δόσης και την τμηματική -όπως όλα έδειχναν – καταβολή της κατέληξε το Eurogroup. Μέχρι τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει 6,8 δισ. ευρώ και όχι τα 8,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΟΙΚ λόγω γερμανικών και αυστριακών εκλογών. Η απόφαση της σταδιακής υλοποίησης των χρημάτων συνοδεύεται από τις αυστηρές προειδοποιήσεις των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για τήρηση των δεσμεύσεων. Οι δόσεις του δανείου πλέον θα εκταμιεύονται στη λογική προαπαιτούμενο και… υποδόση. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σημειώσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ είναι η κινητικότητα στο δημόσιο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Η τρόικα φεύγει, οι εκβιασμοί έρχονται
Happy end στο «θρίλερ» με την τρόικα – Ήξεις αφίξεις για το μέλλον
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα αυτά είναι μέχρι τις 19 Ιουλίου να έχουν εκπληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο και τον νέο κώδικα φορολογίας.
 
Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP. Εδώ προϋπόθεση για την καταβολή των τμημάτων είναι η Αθήνα να έχει εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.
 
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση αναμένεται τον Αύγουστο.

Από το ποσό αυτό και έως τα 8,1 δισ. της συνολικής δόσης «λείπουν» 1,3 δισ.  Σύμφωνα με το Έθνος, το ελληνικό υπ. Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πάνω – κάτω είναι το ποσό που ανέμενε η Ελλάδα.
 
«Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και πάνω – κάτω ήταν αυτό που περιμέναμε» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Θα θέλαμε να πάρουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ παραπάνω. Αυτά τα χρήματα, το τελευταίο κομμάτι από την ευρωζώνη, για το 2013, θα πάει πιθανότατα για μετά το Νοέμβριο, ή αργότερα, λόγω των εκλογών σε Γερμανία και Αυστρία».

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να σημειώσει ότι η τμηματική αυτή καταβολή δεν θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό έως τα τέλη του 2014, θα το χειριστούμε. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου για την εκταμίευση της δικής του συνεισφοράς στη δόση.
 
Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Παράλληλα σημειώνει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο και πως η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.
 
Ακόμη ζητά από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

Ads

Ωστόσο το Eurogroup παρατηρεί πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες  ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.