Μετά από… ΤΙΤΑΝομαχία 3 ωρών, και σε έντονα φορτισμένο κλίμα, το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ανάκληση της απόφασής του, με την οποία επέτρεπε στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ να χρησιμοποιεί αστικά απόβλητα ως καύσιμη ύλη!

Ρεπορτάζ-Φωτο: Ηλίας Παπαδόπουλος

Ads

Η έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου- την οποία προκάλεσε η αντιπολίτευση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έπειτα από τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση των πολιτών- κατέληξε στην ανάκληση και ακύρωση της προηγούμενης απόφασής του, καθώς και την αρνητική γνωμοδότηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η προηγούμενη απόφαση, που τελικά φρέναρε, θα επέτρεπε στην τσιμεντοβιομηχανία να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, όπως ελαστικά, τα οποία εκλύουν κατά την καύση τους ουσίες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Εισηγήτρια στην έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ήταν η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Μαζί για τη Θεσσαλονίκη”.

Ads

Πανό και αποδοκιμασίες

Η αίθουσα συνεδριάσεων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης γέμισε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, καθώς η προσέλευση πολιτών- κυρίως από τον δήμο Ευκαρπίας, ο οποίος συνορεύει με το ΤΙΤΑΝ- ήταν μεγάλη. Δεν έλειπαν τα σχετικά πανό και πινακίδες με συνθήματα κατά της τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά και του ίδιου του νομάρχη, Π. Ψωμιάδη, ο οποίος εισέπραξε την αγανάκτηση των πολιτών. Πολλές φορές διέκοψαν την τοποθέτησή του με γιουχαΐσματα, όπως και της αρμόδιας Αντινομάρχη Ανάπτυξης, του Γενικού Διευθυντή της εταιρίας ΤΙΤΑΝ, αλλά και του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ωστόσο. παρόμοια υποδοχή επεφύλαξαν και σε ομιλητές της αντιπολίτευσης, όταν εκείνοι προσπάθησαν να δώσουν στη συζήτηση τόνο κομματικό, ανταλλάσοντας κατηγορίες με τη διοίκηση της Νομαρχίας. Η παράταξη της πλειοψηφίας και η μείζων αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε αγώνα πλειοδοσίας για το «ποιος ακούει περισσότερο τον λαό και εκφράζει τα αιτήματά του». Ο επικεφαλής της δεύτερης Ν. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για “άτακτη υποχώρηση” του Νομάρχη, εξαιτίας των αντιδράσεων των πολιτών. “Ο Ψωμιάδης έχει χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού και θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα αλλιώς”, δήλωσε ο κ. Παντελής Κουκουλεκίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, υπερθεμάτισε αναφέροντας ότι το θέμα είχε ήδη ανακινηθεί επί νομαρχίας Κ. Παπαδόπουλου, ενώ ζήτησε να μην επιτραπεί πουθενά η καύση απορριμμάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Ψωμιάδης και η παράταξή του θέλησαν να δείξουν ότι αφουγκράζονται τα αιτήματα των πολιτών και γι’ αυτό ανέκρουσαν πρύμνα στο θέμα του ΤΙΤΑΝ.

“Πινγκ-πονγκ” δήμων και νομαρχίας

Κατά τη συνεδρίαση μπορούσε να διακρίνει κανείς την προσπάθεια νομαρχίας και των δήμων να ρίξουν “το μπαλάκι” ο ένας στον άλλο, με τη διοίκηση της Νομαρχίας να λέει ότι προχώρησε στην απόφασή της, έχοντας αποστείλει ενημερωτικό έγγραφο στους δήμους, αλλά χωρίς να λάβει καμία απάντηση, πόσο μάλλον αντίδραση, και τους δημάρχους να κατηγορούν τη Νομαρχία για ελλιπή ενημέρωση.

Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, αλλά και οι περισσότεροι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι, Ευκαρπίας (ο οποίος προς το τέλος της συνεδρίασης αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση της αντινομάρχη), Σταυρούπολης, Ωραιοκάστρου, Ελευθερίου-Κορδελιού και Μενεμένης. Παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι Εχεδώρου και Αμπελοκήπων (αποχώρησε νωρίς από τη συνεδρίαση).

Ίσως το κλίμα συνόψισε καλύτερα ο δημότης Ωραιοκάστρου, Ευδόκιμος Πολάτογλου, ο οποίος πήρε το λόγο και χειροκροτήθηκε, όταν ανέφερε πως “δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Νομαρχία, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Δήμους, στη διοίκηση του ΤΙΤΑΝ, στους εργαζόμενους, στους επιστήμονες και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απομένει στους πολίτες να είναι σε επιφυλακή για να διαφυλάξουν την ποιότητα ζωής τους”.

Πριν από τη συνεδρίαση είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου της κίνησης “Οικολογία-Αλληλεγγύη”, στην οποία μίλησαν ο κ. Τρεμόπουλος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Γιαννόπουλος, Π. Κουκουλεκίδης και ο ανεξάρτητος Ι. Μπίκος.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι της Ευκαρπίας προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, ενώ ο δήμος έκλεισε συμβολικά όλες τις υπηρεσίες του.

Η τελική απόφαση για το θέμα έγκειται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η απόφαση του Νομαρχίας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται το θέμα να ξαναέρθει στην επικαιρότητα και οι πολίτες και δήμοι να χρειαστεί να προβούν εκ νέου σε κινητοποιήσεις.