Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα διενεργήσει έρευνα για τις πρακτικές των τραπεζών, η οποία θα επικεντρωθεί στη χρέωση προμηθειών σε δανειολήπτες που πληρώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες στα γκισέ, στην επιβολή “ποινών” – πέραν των τόκων υπερημερίας- σε όσους καθυστερούν την εξόφληση δόσεων δανείων και στην αφαίρεση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος”.

Ads

Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έρχεται μετά από σειρά καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες:

1) Τέσσερις τράπεζες, εν αγνοία των πελατών τους, αφαιρούσαν χρήματα από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους, καθώς οι τελευταίοι είχαν οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες που είχαν συνάψει από τα καταστήματά τους. Ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες με την προϋπόθεση όμως να μένει στους λογαριασμούς τουλάχιστον ένας μισθός. Σε μία περίπτωση ανέργου μάλιστα, στο λογαριασμό του οποίου είχε κατατεθεί το επίδομα των 400 ευρώ, η τράπεζα αφαίρεσε τα 200 για οφειλή του.

Για την υπόθεση είχε λάβει γνώση πέρυσι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Έπειτα από παρέμβασή της με σχετική ανακοίνωση, οι τράπεζες που εφάρμοζαν αυτή την πρακτική σταμάτησαν. Από την άνοιξη όμως οι τράπεζες εφάρμοσαν εκ νέου την ίδια πρακτική.

Ads

2) Δύο τράπεζες επιβαρύνουν με 3 έως και 120 ευρώ τους δανειολήπτες που καθυστερούν την πληρωμή των δόσεών τους. Η “ποινή” αφορά πάσης φύσεως δάνεια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η “ποινή” επιβάλλεται παρά τη χρέωση των τόκων υπερημερίας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

3) Τράπεζα που εκδίδει πιστωτική κάρτα, παρακρατά ως προμήθεια 0,30 ευρώ από τους πελάτες της, όταν αυτοί θέλουν να την εξοφλήσουν στο γκισέ του καταστήματός της.