Ευπρόσδεκτες χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τις προτάσεις που υπέβαλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ιερώνυμος πρότεινε την αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων, την ευθύνη των οποίων έχει ο ίδιος, καθώς επίσης και την ανάπτυξη περαιτέρω προνοιακού έργου από την Εκκλησία. «Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει ξεπερνώντας σύντομα τις αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες» υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και πρόσθεσε πως «γνωρίζει ότι ήδη το πράττει η Εκκλησία».

Από τη μεριά του, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι πράγματι είναι δύσκολη η στιγμή και ότι η εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και ευχήθηκε να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη γραφειοκρατία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας και είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Τόνισε ότι αυτό θα αλλάξει ενώ αλλαγές θα γίνουν και άμεσα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το προνοιακό έργο της εκκλησίας.

Ads

Στο μεταξύ, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ύστερα από εισήγηση του αρχιεπισκόπου, αναβάλλονται για ένα χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι επισκέψεις στελεχών σε Ορθόδοξες Εκκλησίες του εξωτερικού.

Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε τη διενέργεια ανακρίσεων στην πρώην Μητρόπολη Αττικής, ύστερα από γραπτή εισήγηση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλου, ο οποίος εντόπισε νέα στοιχεία για τη διαχείριση της Μητρόπολης που χρίζουν έλεγχο διαχειριστικής νομιμότητας.