Το επίμαχο απόσπασμα της αγωγής του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου, εκπροσώπου της υπεράκτιας εταιρείας Dolmarton (έδρα Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι), που εισέπραττε εκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική ΜΑΝ – Ferrostaal για «ωφέλιμες πληρωμές» και στη χώρα μας, σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία, δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Ads

Βάσει της αγωγής αυτής, ο επιχειρηματίας διεκδικούσε 66 εκατ. ευρώ (τελικά εισέπραξε τα 11 ύστερα από διαιτησία) και η Εισαγγελία του Μονάχου άρχισε δικαστική έρευνα εις βάρος στελεχών της Ferrostaal για δωροδοκίες αξιωματούχων της χώρας μας. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται και στην Ελλάδα, χθες εμφανίστηκαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου 37 ύποπτοι – εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και πήραν προθεσμία για να δώσουν εξηγήσεις για τις 30 Μαΐου.

Το απόσπασμα της αγωγής αναφέρεται στο πώς συνυπολόγιζαν οι μεσάζοντες και οι προμηθευτές ακόμη και τον χρόνο των εκλογών για την έγκαιρη καταβολή των υπέρογκων προκαταβολών. Κάνει επίσης λόγο για συναντήσεις σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Ευρώπης, τόσο με τον πολιτικό μηχανικό Γ. Μπέλτσιο, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία συμβούλων Dolmarton, όσο και με άλλα στελέχη. Συμφωνήθηκε η καταβολή των ποσών, αλλά και το πώς θα δίδονται οι προκαταβολές, πάντα σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελο.

Για τον τελευταίο, σύμφωνα με «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, ο Γερμανός Ντίτερ Χάουν κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι ήταν ακριβός αλλά αποτελεσματικός και τον συνέδεσε με τις «ωφέλιμες πληρωμές» στη χώρα μας.

Ads

Ωστόσο, και τα αποδεικτικά (επιταγές, σημειώματα) που δημοσιεύονται προκύπτει ότι οι υποσχέσεις του επιχειρηματία τηρούνταν στο ακέραιο! Χαρακτηριστική είναι η επιταγή του 2000, που δείχνει ότι η εταιρεία Wilberforce Investments, αγνώστων συμφερόντων, εισέπραξε μονομιάς το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ!