Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη των δύο χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013. Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τονίζει πως «δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χ.Α ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό». Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ένας μάρτυρας, αστυνομικός, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι «δεν πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα» και ότι θα μπορούσε «να το κάνει ένας Έλληνας» καθώς ήταν «απλώς μια παρεξήγηση».

Ads

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, «ως παράσταση πολιτικής αγωγής ζητήσαμε να παρουσιαστούν τα πειστήρια στους ενόρκους, τα οποία συνδέουν τους δράστες με την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί», αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
 
Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ωστόσο, «μπλόκαραν» το αίτημα «να αναγνωστεί η κατάθεση των χρυσαυγιτών στην έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προσπαθώντας να δείξουν ότι οι δράστες δεν έχουν σχέση με την οργάνωση», ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου.
 
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση  έξω από τα δικαστήρια, η οποία διοργανώθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα». Στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα εναντίον των κατηγορουμενων.

image
 
Η δίκη ξεκίνησε στις18 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με κατηγορούμενους, τον 29χρόνο Χρήστο Στεργιόπουλο και τον 25χρονο Διονύση Λιακόπουλο. H δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν εντάσσεται και στη δικογραφία της υπόθεσης για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 

Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει ότι είναι ανησυχητικές «οι μεθοδεύσεις για υποβάθμιση των πειστηρίων που συνδέουν τους δολοφόνους με την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί».  Όπως επισημαίνει η Κίνηση, «δημιουργεί ερωτηματικά η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου με ψήφους 2-1 στις 21/12/2013, μετά από διαφωνία του εισαγγελέα με τις εφέτες ανακρίτριες που ερευνούν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, να μην κριθούν προφυλακιστέοι οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος την ώρα που δικάζονται για τη δολοφονία Λουκμάν. Είναι μια ενέργεια αντίστοιχη με τη μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου».

Ads

Από την πλευρά του το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας -που αποτελείται από 34 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς οι οποίοι παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε θύματα ρατσιστικής βίας- αναφέρει πως «ο τρόπος και τα μέσα τέλεσης της συγκεκριμένης δολοφονίας καθώς και η ετοιμότητα με την οποία έδρασαν οι κατηγορούμενοι προσιδιάζουν στο modusoperandi ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις λεγόμενες “οργανωμένες ομάδες κρούσης”.

Ειδικότερα, το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι «μετά τη σύλληψη των δύο δραστών με τα όπλα του εγκλήματος, έγινε έρευνα στα σπίτια τους, όπου βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής και οπλοστάσιο που σαφώς προσιδιάζει σε ομάδες οργανωμένης ρατσιστικής βίας». Παρόλ’ αυτά, «δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό».

Επιπλέον, το Δίκτυο αναμένει, όπως σημειώνει, «από το δικαστήριο να συνεκτιμήσει, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής, τη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης “από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου”, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου στο στάδιο αυτό».