Στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων έχουν κληθεί να καταθέσουν αύριο, οι τρεις υπεύθυνοι της Χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, καθώς και ο Γιώργος Αποστολίδης.

Ads

Ωστόσο, ο συνήγορος του κ. Αποστολίδη, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε και πήρε λίγες μέρες αναβολή για την κατάθεση του πελάτη του, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση. Οι τρεις μέτοχοι της «Ακρόπολις» κατηγορούνται για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ που κατέληξε σε 4 Ασφαλιστικά Ταμεία, ανάμεσα τους και το ΤΕΑΔΥ.

Σήμερα στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσαν η προϊσταμένη διεύθυνσης φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μαρία Διαμαντοπούλου, καθώς και οι γενικοί διευθυντές των Τραπεζών EUROBANK και ALPHA BANK.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κατάθεση Διαμαντοπούλου έφερε στο φως «παραπλανητικές δηλώσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκ μέρους χρηματιστηριακών εταιριών, θυγατρικών Τραπεζών που ενεπλάκησαν το 2006 στις αγορές δομημένων ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Ads

Η μάρτυρας παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει διενεργήσει σχετικό έλεγχο, παρά την φερόμενη ύπαρξη στοιχείων για χρηματιστηριακές Τραπεζών που πωλούσαν δομημένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία στο 100% την ίδια στιγμή που σε άλλους επενδυτές τα πωλούσαν στο 72%.

Η κ. Διαμαντοπούλου επιπλέον παραδέχτηκε ότι εδώ και τρία χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει κάνει καμιά προεργασία και τώρα σπεύδει να συλλέξει τα αιτούμενα από την εξεταστική επιτροπή στοιχεία.

Επιπλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις των Καραβία και Φιλάρετου επιβεβαίωσαν την κατ’ ελάχιστον άτυπη σχέση των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών με τα ασφαλιστικά ταμεία. Προέκυψε δε, ότι οι διαφορές αγοράς και πώλησης των δομημένων αυτών προϊόντων εισέφεραν σημαντικά κέρδη στις Τράπεζες με αντίστοιχη ζημία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ υπήρξε ανυπαρξία ελέγχου από τους συναρμόδιους φορείς επί κυβερνήσεως ΝΔ.