Σημερα ολοκληρώνεται η δίκη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών κατά των αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία τους στις 5 Μαΐου του 2010.

Ads

 
Στην μήνυσή τους τα μέλη του δικτύου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί είχαν προκαλέσει καταστροφές και σοβαρούς τραυματισμούς στους παρευρισκόμενους.
 
Το Δίκτυο υποστήριξε πως η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του γιατί «καταγγέλλει συστηματικά την κρατική καταστολή και την αστυνομική ασυδοσία».
 
Όπως αναφέρει το Δίκτυο σε ανακοίνωσή του «ήδη από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίες και τις απολογίες των κατηγορούμενων φάνηκε ότι οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν απρόκλητα».
 
Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν αρνηθεί ότι ουδέποτε έλαβε χώρα η επέμβαση.
 
«Οι αστυνομικοί  της ομάδας ΔΕΛΤΑ ανέβηκαν με τις μηχανές τους στον πεζόδρομο από την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων, μαρσάροντας με θόρυβο και οδηγώντας με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να παρασύρουν κάποιους από τους λίγους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Τσαμαδού. Στην είσοδο του κτιρίου με χτύπησαν με κλομπ, μπουνιές και κλοτσιές παρά το ότι τους φώναζα ότι αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας. Αφού εισέβαλαν στο κτίριο,  χτύπησαν μέλη του Δικτύου, ενώ ένας από αυτούς έσπασε με το κλομπ του τη τζαμένια εσωτερική πόρτα, προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό σε μια κοπέλα που βρισκόταν εκεί.

Έσπασαν γυάλινες προθήκες βιβλιοθηκών, έσκιζαν και πέταγαν κάτω ό,τι έβρισκαν σε ράφια και γραφεία, έβριζαν χυδαία και ρατσιστικά Έλληνες και μετανάστες, έβγαζαν και πέταγαν στον πεζόδρομο πανό και σημαίες του Δικτύου, τα οποία ποδοπατούσαν και προσπαθούσαν να τα σπάσουν ή να τα σκίσουν. Φεύγοντας, μάλιστα, πήραν μαζί τους ως λάφυρο και μια σημαία του Δικτύου και απομακρύνθηκαν κορνάροντας ρυθμικά, όπως οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων μετά από νίκη της ομάδας τους», εξιστορεί ο 49χρονος Ηλίας Τζουράς, γραφίστας και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, συμπληρώνοντας πως «πιστεύω ότι στόχος τους ήταν η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος τρομοκράτησης σε όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στις πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας». Προσθέτει, δε, πως το δικαστήριο θα πρέπει να καταδικάσει «αυτή την γκανγκστερικού τύπου επίδειξη ακραίας βίας».
 
«Στις 28/11 θα έχουμε τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής, του συνήγορου υπεράσπισης και του δημόσιου κατήγορου. Η απόφαση που τελικά θα πάρει το δικαστήριο, εκτιμάται ότι έχει να κάνει με τον βαθμό… μυωπίας του. Μια «τυφλή» Δικαιοσύνη θα καταδίκαζε μια τέτοια υπόθεση και θα έβαζε φρένο στην κλιμακούμενη αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας. Μια  Δικαιοσύνη από την άλλη που θα ένιπτε τας χείρας της, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στα εκάστοτε εκτελεστικά όργανα,  θα αποδείκνυε απλώς τη συνενοχή της.  Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, δεν μας πτοεί, αντιθέτως μας πεισμώνει περισσότερο», δήλωσε η Μυρτώ Λαζαρίδου που είχε τραυματιστεί κατά την επέμβαση των αστυνομικών της Ομάδας Δέλτα.
 
«Πρόκειται για μια ρατσιστική πολιτική επίθεση που ξεπερνάει κάθε όριο ευπρεπούς συμπεριφοράς. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Εν συνέχεια όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αστυνομικών που έκαναν την επίθεση, αυτοί αντί να αναλάβουν με αξιοπρέπεια την ευθύνη των πράξεων τους αρνήθηκαν την ύπαρξη της επίθεσης. Κατά τη γνώμη μου οι ενέργειες αυτές των αστυνομικών αποτελούν επίδειξη δύναμης και είναι μια επίθεση στην κοινωνία που αγωνίζεται  για μια αξιοπρεπή ζωή. Όλα αυτά τα γεγονότα συνέβησαν σε μια «ευρωπαϊκή» και «δημοκρατική» χώρα», σχολίασε ο Ιράτζ Νομπάχτ, πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν.
 
«Οι δράστες της επίθεσης στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα πρέπει να καταδικαστούν, όχι μόνο γιατί δρώντας με καταστροφική μανία, τραυμάτισαν πρόσωπα ή έσπασαν αντικείμενα, αλλά γιατί τραυμάτισαν τον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών και έδρασαν σε μία κατεύθυνση που, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από την προσωπική πολιτική τους ένταξη, ενδυναμώνει το αστυνομικό παρακράτος και τους πολιτικούς εκφραστές του», δήλωσε η Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος τη Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.