«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της κλήσης του Κώστα Καραμανλή» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προανακριτικής για το Βατοπαίδι Δ. Τσιρώνη. Το θέμα έχει προκαλέσει εντάσεις, δεδομένου και ότι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αποχωρήσει από την Επιτροπή, οπότε δεν μπορούν να παρέμβουν σχετικά με την απόφαση αυτή. Από την πλευρά του, ο τέως πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραστεί, αλλά φαίνεται ότι έχει καταλήξει να υποβάλει γραπτό υπόμνημα σε περίπτωση κλήσης του.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο κ. Τσιρώνης τόνισε επίσης πως η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι κοινή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Επιτροπής, όπως έχει γίνει ως τώρα με όλους τους μάρτυρες…». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Προανακριτικής είναι να ζητηθεί τρόπος να εξετασθεί ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς αυτό να εκληφθεί ως πολιτική εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Υπάρχει και πρόταση κυβερνητικού βουλευτή να κληθεί και η ΝΔ να επιστρέψει στην Επιτροπή και να συναποφασίσουν όλοι μαζί για το θέμα. Κάποιοι μάλιστα προβληματίζονταν μήπως την κλήση, που φαίνεται ότι ίσως αποφασισθεί τελικά, ακολουθήσει και υποβολή γραπτών ερωτήσεων.

«Πρόθεσή μας είναι να προσεγγίσουμε την ουσία του θέματος υποβάλλοντας ερωτήσεις για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κυρίως σε ποιον βαθμό εκείνος γνώριζε τις κινήσεις στενών του συνεργατών ή έγγραφα που έφθασαν στο γραφείο του, όπως η επιστολή Ψωμιάδη…» σημειώνει από την πλευρά του βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, φαίνεται ότι έχει καταλήξει να υποβάλει γραπτό σημείωμα, όπου προφανώς θα παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του. Από την πλευρά των μελών της Προανακριτικής πάντως τονιζόταν ότι αυτό δεν θα είχε νόημα, ωστόσο αν ο πρώην πρωθυπουργός κατέληγε σε αυτή την τακτική, εκείνοι θα ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν αυτό το σημείωμα.

Ads

Ήδη τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει την κλήση του πρώην πρωθυπουργού και να δοθεί η πρωτοβουλία στον κ. Καραμανλή για τη στάση που θα τηρήσει και τι θα πει τελικά, έστω εγγράφως, για την εξέλιξη του σκανδάλου, όσο εκείνος προήδρευε της κυβέρνησης. Την ευθύνη κυρίως για την κλήση Καραμανλή έχει πάντως το ΠαΣοΚ, που έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης παρείχε χθες πλήρη κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή, μέσω του εκπροσώπου του κόμματος, σχετικά με όσα είπε εναντίον του τέως πρωθυπουργού στην επιτροπή για το Βατοπέδι η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη, και τις πιέσεις που ακολούθησαν για κατάθεση του Καραμανλή στην επιτροπή. «Ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει εκείνος τον χρόνο και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5».