Περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που σχετίζονται με το νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις καταγγέλλει η ΓΣΕΕ, σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, οι εργοδότες επωφελούνται της διάταξης που επιτρέπει την απόλυση χωρίς αποζημίωση εργαζομένων που δεν έχουν κλείσει χρόνο στην ίδια επιχείρηση και διώχνουν άτομα που είχαν προσληφθεί από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά.

Ads

Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι έχει λάβει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εργοδότες στερούν παρανόμως την αποζημίωση απόλυσης των πέντε ημερομισθίων και στο προσωπικό που έχουν προσλάβει ως εργατοτεχνίτες. Όπως διευκρινίζει, η αποζημίωση διασφαλίζεται μέσω των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ και της.

«Σε περιπτώσεις που απολυμένοι εργαζόμενοι προσέφυγαν σε τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, για να καταγγείλουν τις παράνομες αυτές εργοδοτικές συμπεριφορές, αντιμετώπισαν την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από κάποιους Επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι έκριναν νόμιμες τις ως άνω καταφανώς παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές» επισημαίνει η συνδικαλιστική οργάνωση.

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η μακρά περίοδος δοκιμασίας ενθαρρύνει τη «μαύρη εργασία» καθώς ο μισθωτός δεν καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν ασφαλίζεται τρέφοντας ελπίδες για μόνιμη εργασία. Ο εργοδότης από την άλλη πλευρά, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ έχει τη δυνατότητα να απολύει όσους πλησιάζουν στο δωδεκάμηνο.

Ads

Η Ομοσπονδία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και την αποστολή εγκυκλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καθίσταται σαφές ότι η δοκιμαστική εργασία των δώδεκα μηνών θα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, μόνο για τις εργασιακές σχέσεις που άρχισαν μετά την 17-12-2010, δηλαδή μετά τη δημοσίευση του νόμου.