Την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η κυβέρνηση στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δύο μέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ευρήματα έκθεσης του φορέα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 108η παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου για το 2022.

Ads

Ειδικότερα, ο Γιάννης Οικονόμου παραθέτει την επιστολή, η οποία βάζει στο στόχαστρό τη μεθοδολογία της έρευνας, τους ερευνητές, τον τρόπο καταγραφής της κατάστασης στην εκάστοτε χώρα, αμφισβητώντας τα αποτελέσματά της.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο ίδιος, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «και μόνο η παρατήρηση πολλών άλλων χωρών που κατατάσσονται πάνω από την Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι προβάλλεται μια άδικη και ψεύτικη εικόνα για την πραγματική κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αλλοιώνοντας άδικα την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας».

Στη συνέχεια κατηγορεί την οργάνωση πως η έκθεση χρησιμοποιεί «προσβλητικά, αβάσιμα και δυσφημιστικά σχόλια», ενώ «αν και υπάρχει αριθμητικός δείκτης, δεν χρησιμοποιούνται αντικειμενικά, καθαρά καθορισμένα και μετρήσιμα κριτήρια».

Ads

Ο Γιάννης Οικονόμου στρέφει την κριτική του στους ερευνητές και αξιολογητές αναφέροντας πως «φαίνεται ότι η βαθμολογία υπολογίζεται με βάση μια φαινομενικά ποσοτική καταμέτρηση καταχρήσεων κατά δημοσιογράφων σε σχέση με την εργασία τους και κατά των μέσων ενημέρωσης και μια ποιοτική ανάλυση της κατάστασης σε κάθε χώρα ή περιοχή με βάση τις απαντήσεις ειδικών για την ελευθερία του Τύπου, των οποίων η ταυτότητα είναι άγνωστη και μπορεί να έχουν σαφή σύγκρουση συμφερόντων».

Διαμαρτύρεται μάλιστα πως «όλα τα θέματα του σχετικού ερωτηματολογίου βασίζονται στην προσέγγιση αυτών των ειδικών. Η μεθοδολογία γενικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υποκειμενικές απόψεις αντί σε πραγματικές αποδείξεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει και το γεγονός πως «το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού προς τον πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ενημερώθηκε ούτε ερωτήθηκε», υποστηρίζοντας πως αυτό συντείνει στην άποψη πως η έρευνα δεν είναι αμερόληπτη και αντικειμενική.

Βασικό επιχείρημα του Γιάννη Οικονόμου είναι πως οι συντάκτες «θα μπορούσαν τουλάχιστον να ρίξουν μια ματιά στο πραγματικό τοπίο του Τύπου στην Ελλάδα» στο οποίο υπάρχουν ελληνικές εφημερίδες που «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και των οικογενειών τους, σε πρωτοφανή ένταση στην Ευρώπη και διεθνώς».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εντόπισε και την άστοχη αναφορά «βόρεια Κύπρος» εκ μέρους των συντακτών της έκθεσης τονίζοντας πως «δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και καταληφθεί παράνομα κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως προσδιορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Το κείμενο με το οποίο συνόδευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη δημοσιοποίηση της επιστολής:

Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

Δείτε αναλυτικά την επιστολή Οικονόμου στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στα αγγλικά, όπως δημοσιεύτηκαν:

image

image