Μεγαλύτερη ευελιξία ζήτησε για τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF) ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ώστε αυτός να μπορεί να προχωρά στην επαναγορά χρέους χωρών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα. Από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την προσδοκία η απόφαση αυτή να περιληφθεί στην τελική συμφωνία.

Ads

«Στην τελική συμφωνία, πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ως το 2013, μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επαναγορά χρέους, σε όσες χώρες ενδιαφέρονται, με καλύτερους όρους δανεισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του Ecofin. Συμπλήρωσε δε, ότι η επαναγορά του χρέους από τους ομολογιούχους θα είναι εθελοντική.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα συσταθεί από το 2013 θα διαθέτει κεφάλαια συνολικού ύψους 500 δις ευρώ, αλλά μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές στον προσωρινό μηχανισμό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.

Εμπόδια… από τη Γερμανία

Πάντως κόμμα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας προσανατολίζεται, ωστόσο, να απορρίψει την ιδέα επαναγοράς ομολόγων από οποιοδήποτε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η χρηματοδότηση χρέους μέσω της ΕΚΤ, της ΕΕ ή άλλων κρατών- μελών πρέπει να αποκλειστεί εντελώς» αναφέρεται σε κείμενο εργασίας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τη Βαυαρία. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το εν λόγο κείμενο, η CSU αποκλείει «ειδικά την χρηματοδότηση μέσω ευρωομολόγων, την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω της ΕΚΤ ή του EFSF/ESF ή την παροχή δανείων σε υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης για να επαναγοράσουν ομόλογά τους στην δευτερογενή αγορά». Το έγγραφο πάντως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ηγεσία του κόμματος.

Ads

Πρόβα για το Μάρτιο στο Ελσίνκι

Εν τω μεταξύ, η Φιλανδία θα φιλοξενήσει 14 ηγέτες της Ευρωζώνης και μέλη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στις 4 Μαρτίου ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες προετοιμασίας και συνεκτικής απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η συνάντηση θα είναι η τελευταία στη σειρά πριν τη συνάντηση κορυφής της 24-25 Μαρτίου προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την κρίση του χρέους.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες την 11η Μαρτίου υποτίθεται θα ανοίξει τον δρόμο για μία συμφωνία στις 24/25 Μαρτίου σχετικά με το πακέτο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης, με ακριβή καθορισμό του νέου ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα δημιουργηθεί το 2013 καθώς και σχετικά με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη. Η συνάντηση της 11/3 θα ακολουθηθεί με συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις 14/3 και ίσως άλλη μία στις 21/3.