Την έκδοση του Τούρκου αριστερού δημοσιογράφου και ιστορικού, Τουργκούτ Καγιά, στη χώρα του αποφάσισε ο ‘Αρειος Πάγος, με αποτέλεσμα ο 45χρονος αγωνιστής να ξεκινήσει απεργία πείνας.

Ads

«Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας» δήλωσε από τη φυλακή ο Καγιά.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στη γειτονική χώρα, ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Ads

Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Σε προηγούμενη καταγγελία του Τουργκούτ Καγιά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά» αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συστάθηκε με στόχο την άμεση απελευθέρωσή του.