Η εφαρμογή του μνημονίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των ελέγχων του κλιμακίου της τρόικας, που αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Από το μικροσκόπιο πρόκειται να περάσουν η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010, οι μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στην λειτουργία του ανταγωνισμού.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τρόικα θα εξετάσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2011 και την ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων, προκειμένου το τέλος του 2011 το έλλειμμα να είναι μικρότερο των 17 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα εξετάσουν τις αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τα κυβερνητικά σχέδια για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις κυβερνητικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, τα σχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και τον προγραμματισμό για την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δηλώνει ότι «δεν θα αυξηθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ» και σημειώνει ότι «περίπου 4 δις θα προέλθουν από επιπλέον έσοδα, κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, και τα υπόλοιπα από περικοπή δαπανών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Welt am Sonntag’ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της και σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη. Επίσης, ζητά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυστηρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων. «Δεν μπορεί να ανεβάζουμε εμείς το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα χωρίς να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα σε μόνιμη βάση από το δημοσιονομικό τους σύστημα», τονίζει. Σημειώνει ακόμα ότι «καλή θα ήταν και η καθιέρωση ανωτάτου ορίου χρέους στα εθνικά συντάγματα».

Ads

Όσον αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση, δηλώνει αντίθετος. «Είμαι κατά μιας οικονομικής κυβέρνησης που θα ρυθμίζει πανευρωπαϊκά την οικονομία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την εθνική ευθύνη. Χρειαζόμαστε βέβαια περισσότερο συντονισμό και συνοχή. Οι δομές πρέπει να γίνουν παντού ανταγωνιστικές», δηλώνει.

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο CNBC, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να εξετάσουν την μακροχρόνια επιλογή της από κοινού έκδοσης ευρωομολόγων μόνον όταν θα έχουν πετύχει μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, τονίζοντας πως οποιαδήποτε κουβέντα για ευρωομόλογα σήμερα θέτει «το κάρο πριν από το άλογο». «Εάν ξεκινήσεις να εκδίδεις ευρωομόλογα, αυτό που στην πραγματικότητα κάνεις είναι να διαλύεις την ισχύ, την αλληλεγγύη μερικών μελών, χωρίς προηγουμένως να έχεις σταθεροποιηθεί και συγκλίνει μαζί τους δημοσιονομικά και οικονομικά. Νομίζω πως αυτό πρέπει να κάνουμε πρώτα. Μετά μπορούμε να σκεφθούμε για τα ευρωομόλογα», ανέφερε.

Να μην χαλαρώσουν τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, λόγω της παρατηρούμενης οικονομικής ανάκαμψης, καλεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε , τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, σημειώνει πως φοβάται ότι «επειδή καταφέραμε να αποφύγουμε την ύφεση και απολαμβάνουμε σήμερα μια οικονομική ανάκαμψη, θα επιβραδύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και επείγουσες. Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος».

Γκ. Χαρδούβελης: Πιθανότερη η επιμήκυνση από το «κούρεμα» ομολόγων

Πιο πιθανό θεωρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι είναι πιθανό η ΕΕ να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης για το υπόλοιπο χρέος. «Είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό παρά για το “κούρεμα” (σ.σ.: των ομολόγων)», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το Reuters, είναι πολύ πιθανότερο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιό του και να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να αποφύγουν το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων.

«Ακόμη και μία μικρή διαγραφή απαιτήσεων των ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών – κυρίως των γερμανικών και γαλλικών – θα τις έπληττε και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα έκανε ζημιά στην κατάσταση της Ευρωζώνης», αναφέρει το πρακτορείο. «Οι Έλληνες κατέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους», σημειώνει ο κ. Χαρδούβελης, ενώ τα υπόλοιπα τρία τέταρτα κατέχουν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.

Διαψεύδει εκ νέου τα σενάρια αναδιάρθρωσης η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους. «Έχουμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε και φυσικά διαψεύδουμε πλήρως όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Η τήρηση των στόχων είναι το μόνο πραγματικό σενάριο, το οποίο υλοποιείται κιόλας. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να τηρεί τους στόχους της και τηρώντας τους, βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία βαίνει προς το καλύτερο και θα βαίνει» πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπαίνει ή θα έμπαινε σε συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο ότι «η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ και μόνο».

Σε ερώτηση εάν με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο θα υπάρξει μείωση μισθών μέσω περικοπής επιδομάτων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι θέμα εφαρμογής κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και πως «το θέμα των επιδομάτων θα αντιμετωπιστεί και είναι σύνθετο». Τέλος, αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, προανήγγειλε ρύθμιση, μέσω της οποίας θα τροποποιηθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε «να πληρώσουν αυτοί που πρέπει».

Εν τω μεταξύ, σήμερα η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε πως έχει πειστεί ότι υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Επιπλέον τη γερμανική θέση κατά της ενίσχυσης του Ταμείου για τη διάσωση χωρών-μελών της Ευρωζώνης επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Παράλληλα, προέτρεψε τις χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν «εθνικό φρένο χρέους» και κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. να επαναφέρουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. «Δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ» αλλά για «κρίση χρέους ορισμένων χωρών» ανέφερε επιπλέον ενώ υποστήριξε ότι «για την τωρινή κρίση δεν ευθύνονται μόνον οι κερδοσκόποι, αλλά πρωτίστως οι χώρες, οι οποίες άσκησαν κακή οικονομική διαχείριση».