«Η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα της Γενεύης «Le Temps», την οποία παραχώρησε με αφορμή την ανάπτυξη της δύναμης της Frontex στον Έβρο.

Ads

Στη συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα περιμένει «περισσότερη συνεργασία» από την Τουρκία, «για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών, που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μία καλύτερη ζωή».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας τους τελευταίους εννέα μήνες, τα οποία επικαλείται ο υπουργός, έχουν συλληφθεί 96.398 παράνομοι μετανάστες. Στα ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, έχει συλληφθεί το 90% των παράνομων μεταναστών που διήλθαν κατά το τρέχον έτος από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο , που δεν είναι τοπικό, αλλά ευρωπαϊκό» τονίζει ο Χρήστος Παπουτσής.

«Στη σημερινή του μορφή ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη -μέλη της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και η Ελλάδα είναι σαφώς στην πρώτη γραμμή. Η Ελλάδα επιμένει στην αναθεώρηση του και επιδιώκει δεσμευτικές νομικές λύσεις. Δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ολοκληρωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, αν όλα τα κράτη- μέλη δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, ως προς τις υποθέσεις, που πρέπει να διαχειρισθούν. Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα πρέπει να συνδυασθεί με μέτρα προώθησης της αρχής της δίκαιης κατανομής ευθυνών, μίας αρχής που είναι κατοχυρωμένη στη Συνθήκη της ΕΕ» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Ads

Με τους πρυτάνεις συναντάται αύριο ο Παπουτσής

Εν το μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντάται αύριο με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ εν όψει των εκδηλώσεων της ερχόμενης εβδομάδας για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου ενώ η τακτική που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι ανάλογη με την περυσινή, δηλαδή αυτή της «μηδενικής ανοχής».