«Τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι διατηρήσιμα στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης» διεμήνυσε από το Όσλο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμά της και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση» επανέλαβε για μία ακόμη φορά.

Ads

«Αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους, παίζουμε το παιχνίδι των ευθυνών. Λέμε ότι φταίει ο Βορράς, φταίει η περιφέρεια, φταίνε οι μετανάστες. Προφανώς αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη, χάνουμε την προοπτική που είχαμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση. «Η Ευρώπη, τόνισε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει την νομισματική της ένωση, παρά το σκεπτικισμό στις αγορές και τα μέσα ενημέρωσης» υποστήριξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πισωγύρισμα για το ευρώ, όμως ούτε προχωράμε μπροστά».

«Το ελληνικό δράμα έχει στην πραγματικότητα καταστεί ευρωπαϊκό δράμα» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «δοκιμάζεται η πολιτική βούληση και η συνοχή της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η συνολική μας ικανότητα να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τρόπο αποτελεσματικό». Έκανε επιπλέον λόγο για «συστημική αντιπαράθεση» τονίζοντας ότι οι εταίροι έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εκτίμησε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που διαφαίνονται ήδη. Επιπλέον αναγνώρισε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, ενώ η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.

Ads