Την ακύρωση της Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφηκε στη ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Δράμας, ζητά η ΓΣΕΕ με σχετική ανακοίνωσή της. «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία και αιτιολογική βάση, ώστε η σύμβαση μεταξύ του σωματείου και της εργοδοσίας της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ να γίνει αποδεκτή», τονίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

Ads

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, στην συγκεκριμένη σύμβαση «γίνεται επίκληση των συνθηκών ανταγωνισμού της αγοράς ως δικαιολογία για τη μείωση μισθών», ενώ επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στο νόμο 3899/10 στον οποίο επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί πρόνοια, «ώστε να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποτελεί πλαίσιο γενικού δικαίου συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά έσχατο μέτρο όταν η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο ώστε να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας».

«Κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να προσυπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες, ανοίγοντας την “πόρτα της κολάσεως”», τονίζει η ΓΣΕΕ και καλεί τα συνδικάτα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αρνηθούν να «προσυπογράψουν συμφωνίες που υπονομεύουν συνολικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Παράλληλα, ζητά από την Ομοσπονδία και το ΕΚ Δράμας να παρέμβουν προς το επιχειρησιακό σωματείο, ώστε να ακυρωθεί η συγκεκριμένη σύμβαση «για να προστατευθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και γενικότερα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι απ’ τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Ads

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη πιέζουν τους εργαζόμενους για υπογραφή σύμβασης με μειωμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, η Hellenic Catering πιέζει τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση ωραρίου από 8 σε 7 ώρες, με μείωση μηνιαίου μισθού κατά 180-200 ευρώ, ενώ στο Ξενοδοχείο «Πεύκα», στο Πανόραμα, οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές κατά 20% ή μείωση ωραρίου από 8 σε 7ώρες με αντίστοιχη μισθολογική υποβάθμιση.

Η επιχείρηση ειδών υγιεινής «Μπακατσέλος»,κόβει τα επιδόματα κατά 50έως 100 ευρώ μηνιαίως και οι επιχειρήσεις «Κιούσης» (μεταφορική) και «Δίον ΑΤΕΒΕ» (επιχείρηση ξυλείας) πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών κατά 20%.

Οι επιπλοποιίες «Ιωαννίδης» και «Διαμαντίδης» ζητούν μείωση ωραρίου και ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθών. Συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές ζητούν και τα καταστήματα «Sam-13», ενώ η εταιρία ενοικίασης προσωπικού-καθαριότητας-φύλαξης ISS, που στις 3/1/2011 ανέλαβε την καθαριότητα στο ΑΠΘ, κάλεσε τους 500 εργαζομένους να υπογράψουν αντί για σύμβαση αορίστου χρόνου, που είχαν μέχρι σήμερα, μηναία σύμβαση.