“Shipping is the only business moving in Greece” είναι ο τίτλος ρεπορτάζ για τους TIMES του Λονδίνου σχετικά με τον κλάδο της ναυτιλίας στην Ελλάδα, το μόνο επιχειρηματικό τομέα στη χώρα που φαίνεται ότι συνεχίζει τα πηγαίνει καλά παρά την ύφεση, όπως αναφέρει.

Ads

Τα γραφεία πολλών ναυτιλιακών εταιρειών βρίσκονται στον Πειραιά και όσο το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να βασίζεται στους Έλληνες για τη μεταφορά του δια θαλάσσης τότε θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση, υποστηρίζει ο Fennell.

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες χρειάζονται χρηματοδότηση για να κατασκευάσουν νέα πλοία και σίγουρα αρκετά πράγματα χρειάζονται ακόμα να γίνουν. Ομολογουμένως, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει από τις ελληνικές τράπεζες. Παρόλα αυτά η συμμετοχή τους ανέκαθεν ήταν πολύ μικρή γιατί η ελληνική ναυτιλία αφορά μία διεθνή επιχείρηση και οι μεγάλοι παίκτες είναι οι νορβηγικές τράπεζες και εκείνες της Άπω Ανατολής», δήλωσε στέλεχος της Constant & Constant.

Παρόλο λοιπόν που η ναυτιλία συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, σε άλλους τομείς υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο ληθαργίας και κρίσης. Αυτό παρατηρείται κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όπου μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκαν σχετικά προγράμματα για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις εταιρείες ενέργειας και το κρατικό λαχείο.

Ads

«Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για κάποιες από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και απέτυχαν. Οι εταιρείες ύδρευσης και ηλεκτρισμού για παράδειγμα έχουν πολλές δυσκολίες και είναι πολύπλοκες. Αυτά είναι πολύ δύσκολα περιουσιακά στοιχεία για να πωληθούν», τόνισε στέλεχος της Norton Rose.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων γιατί θέλει χρόνο ώστε να ξεκαθαρίσει πόση επιπλέον στήριξη θα λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Όσον αφορά κάποια project που έχουν αποφασιστεί όπως η ελληνογερμανική συμφωνία με την ονομασία «ήλιος» για την ηλιακή ενέργεια, δεν είναι βέβαιο ότι θα σώσουν την Ελλάδα.

«Το ζήτημα είναι πως η διαφθορά, ο εφησυχασμός, η απουσία μίας κοινωνικής υπευθυνότητας και η ανικανότητα της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τους φόρους, ευθύνονται για την τρέχουσα κρίση», καταλήγει το ρεπορτάζ.