Τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, για τον σχηματισμό σταθερής ελληνικής κυβέρνησης, το συντομότερο, μετά τις εκλογές επανέλαβε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ads

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, οι δύο ηγέτες έχουν, και κατά το παρελθόν, συζητήσει και θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο χαρακτήρισε «εμπιστευτικό».

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ για το περιεχόμενό του ο Κάρολος Παπούλιας έχει ήδη ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που με τη σειρά του ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικού αρχηγούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, κατά την ενημέρωση για το τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, η κ. Μέρκελ ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά της κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο, από το να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Α. Μέρκελ κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του προς τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη. Σχολιάζοντας το τηλεφώνημα του Γκίντο Βεστερβέλε προς τον κ. Μολυβιάτη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέας Πέσκε σημείωσε ότι ο κ. Βεστερβέλε κινήθηκε στη γραμμή της καγκελαρίου και επανέλαβε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Γερμανία «θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε και αν το Βερολίνο κάνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι λυπηρό όμως, που δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα των επόμενων εκλογών», απάντησε.