Στην πολιτική λύση στρέφεται η κυβέρνηση καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο και να απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο έγκρισης από το Eurogroup της Δευτέρας της εκταμίευσης της δόσης των 2 δις ευρώ. Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Ads

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή το απόγευμα είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση «βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και το προσφυγικό».

Κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. 

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους Ολάντ, Μέρκελ και Γιούνκερ για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι πιστωτές ζητούν πάση θυσία απελευθέρωση πλειστηριασμών

Τα προηγούμενα 24ωρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης είχαν συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών κυρίως για τα θέματα των «κόκκινων δανείων» και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θέματα που αποτελούν και τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις.

Τρία είναι τα κύρια σημεία, για να κλείσει η συμφωνία σχετικά με τους πλειστηριασμούς: το οικογενειακό εισόδημα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος της συνολικής αξίας της οφειλής. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι ελληνικές θέσεις «παραμένουν αμετάβλητες» και αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επιχειρείται να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).