Την αντίδραση και του Μέγαρου Μαξίμου προκάλεσε η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναφορικά με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως προσχηματικά η ΝΔ θέλησε να την αξιοποιήσει για να αλλάξει ατζέντα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον Παύλο Πολάκη, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, του επισημάνθηκε η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την ανάρτηση και του ζητήθηκε να τοποθετηθεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε και τι όχι. 

Ads

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Δέρβου πως είναι «λάθος» το Δώρο Χριστουγέννων, τα επιδόματα στους ανέργους και εν γένει η πολιτική των επιδομάτων, εξέφρασε τη συμφωνία του αναφέροντας πως «δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Κυμπουρόπουλου, έγραψε: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση απο συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι : (οπως δικαιουσουν ως ΑΜΕΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτα που λες!!!».

Με βάση αυτή την ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού. «Ντιμπέιτ δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ στη Βουλή για τον κ. Πολάκη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια «τηλεμαχία» εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα ενώπιον των πολιτών. Άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε ένα σπάνιο και πρωτοφανή «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό». Διεμήνυσε πως ο ίδιος θα μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, όποτε αυτή κατατεθεί από τη ΝΔ, σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να γίνει μια συζήτηση για όλα τα ζητήματα. «Ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει εδώ να μας πει γιατί θέλει να κόψει το δώρο Χριστουγέννων, γιατί θέλει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί θέλει να κόψει το επίδομα ανεργίας, γιατί είναι κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, γιατί θέλει να κουκουλώσει τα σκάνδαλα» είπε ο Α. Τσίπρας και κατέληξε ότι «γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό». «Αυτά θα συζητήσουμε εφ όλης της ύλης, μπροστά στον ελληνικό λαό, για το που φέρατε τη χώρα, που την καταντήσατε και πως εμείς τη βγάζουμε από την κρίση. Αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους».

Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ωστόσο είναι γεγονός πως η ανάρτηση Πολάκη προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος. Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας πως η κριτική που έκανε ήταν πολιτική και πως υπήρξε προσπάθεια στοχοποίησής του και στρέβλωσης των όσων έγραψε.

Ads

Από το περιστύλιο της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε: «Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια στοχοποίησης και  στρέβλωσης των όσων έγραψα και έρχομαι στην ουσία του ερωτήματος που αφορά το αν ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος οφείλει να θεσμοθετεί ουσιαστικά μέτρα άρσης των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία. Το ερώτημα που προκύπτει προς τη ΝΔ και τον κ. Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα κι άλλες διατάξεις τα θεωρεί χαρές που θέλει να καταργήσει είναι η ουσία της κοινωνικής πολιτικής. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που υπηρετούμε και χτίζουμε, οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρία, αυτό δημιουργεί την κοινωνία των ίσων ευκαιριών» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο, εγώ διατύπωσα μια πολιτική κριτική σε κάποια πράγματα… Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά τα θεωρούν χάρες και θέλουν να τα καταργήσουν» επανέλαβε.