Μιάμιση ώρα κράτησε η τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και με στελέχη της τρόικας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δύο πλευρών ενόψει της άφιξης του κλιμακίου και της 5ης αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 7,1 δισ ευρώ. 

Ads

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, πρέπει, κυρίως, να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 10-12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Ουάσιγκτον, η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ.

Εν όψει των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Στην πέμπτη αξιολόγηση η τρόικα ζητά να διευθετηθούν ζητήματα καίρια, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια, και οι απολύσεις στο Δημόσιο.  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκπονεί «οδικό χάρτη» για την απεμπλοκή από το μνημόνιο, όπως εξήγγειλε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός. 

Ads

Τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη σύμφωνα με την εφημερίδα περιλαμβάνουν:

  • Τέλος στο μνημόνιο και όχι σε νέο δάνειο
  • Μαζί με το τέλος του μνημονίου θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση στη χώρα έως το 2016
  • Η ευρωζώνη υλοποιεί τη δέσμευσή της και ρυθμίζει το χρέος, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Το κούρεμα δεν εξετάζεται πλέον.