Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν χθές την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και γι αυτό ελήφθη μέσω τηλεδιάσκεψης, που ξεκίνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση της και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει με τη σειρά του ακόμη 3,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες, πράγμα το ΔΝΤ θεωρούσε προυπόθεση για την αποδέσμευση του δικού του ποσού.
Η τελική απόφαση για το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το ποσοστό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα πιθανώς να οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο»Ads
«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, αφού προηγουμένως είχε τονίσει ότι οι «αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου».
Γύρω στα 190 δις η συνολική βοήθεια.
«Η συνολική στήριξη της Ελλάδας θα ανέλθει στα 190 με 195 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού δανείου των 110 δισ. ευρώ» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Τόμας Βίσερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και αγορών του αυστριακού υπουργείου. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Βίσερ, θα προσφέρει το 30% των κεφαλαίων, ενώ το υπόλοιπο 70% (τα 59,5 δισ.) θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης και τους ιδιώτες πιστωτές.
Στο νέο πρόγραμμα, όπως τόνισε ο Τόμας Βίσερ, το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα συνεχισθούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι από την τρόικα, ενώ πριν από την καταβολή κάθε δόσης θα προηγείται η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών, όπου θα εξετάζεται «εάν οι Ελληνες κάνουν αυτό που τους αναλογεί», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αυστριακός αξιωματούχος.
«Η χρηματοπιστωτική κοινότητα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια εθελοντική, συνεργατική και διαφανή προσπάθεια για στήριξη της Ελλάδας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε, αναφέρει το IIF, να λάβει τη μορφή μετακύλισης του χρέους ή επιμήκυνσης της αποπληρωμής, καθώς και της επανεπένδυσης του αρχικού κεφαλαίου των ομολόγων σε χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας.
Κριτική στη Γερμανία για το χαμηλό ύψος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, Γερμανοί βουλευτές απέρριψαν τη δέσμευση των γερμανικών τραπεζών να συμβάλουν με 3,2 δισ. ευρώ στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι τράπεζες της χώρας τους θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα χρήματα και ότι το Βερολίνο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραμάτιζε ουσιαστικό ρόλο.
Στρατηγική ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας “βλέπει” ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” και τονίζει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί στρατηγικός εταίρος της Γερμανίας στο ενεργειακό πεδίο. Είναι μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε πολλά δισ. ευρώ στη χώρα σας, όπου ο ήλιος είναι άφθονος».
Με τη σειρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ δηλώνει στο “Πρώτο Θέμα”: «Η Ευρώπη πιστεύει ακράδαντα στις ικανότητες της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες εβδομάδες με την αποδοχή από το Κοινοβούλιο των μέτρων, είναι η απόδειξη» και τονίζει πως οι προτάσεις για μετακύλιση χρέους που έγιναν από τις γαλλικές τράπεζες είναι πολύ καλές διότι μαζί με την κρατική χρηματοδότηση εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και αποτελούν ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης. Υπογραμμίζει πως θα είχε τρομερές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και χαρακτηρίζει το χρέος ως σκληρό ναρκωτικό από το οποίο πρέπει να απεξαρτηθεί η Ελλάδα, προτείνοντας τι άλλο, άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.
Αδιανόητη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι πλέον αξιοσημείωτες δηλώσεις της ημέρας, όμως, είναι αυτές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. «Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε,την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.
Δηλώνοντας, μάλιστα, την πλήρη υποστήριξή του στη φιλοσοφία της κυβέρνησης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τονίζει πως «το καλό φάρμακο έχει τις περισσότερες φορές πικρή γεύση». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν ξέχασε να επικρίνει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά:«του αναγνωρίζω το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης, αλλά έχω το δικαίωμα να μην αποδεχθώ την άποψή του και να προειδοποιώ για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων».
Απαιτεί την άμεση εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου η Κομισιόν
Η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από την κατά γράμμα και άμεση εφαρμογή του, υπογραμμίζει η τρόικα στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ειδικότερα, τονίζεται η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης και η ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης, με την επισήμανση ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια.
Στα συμπεράσματα της έκθεσής της, η Επιτροπή εισηγείται την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και παράλληλα τον καθορισμό βασικών παραμέτρων ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Στόχος του Μεσοπρόθεσμου όπως εξειδικεύεται είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και περαιτέρω το 2015 για να υπάρξει πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους. Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων η ελληνική κυβέρνηση έχει εντοπίσει μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2014 και πάνω από 11% έως και το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το Μεσοπρόθεσμο έχει ως σκοπό «να αντιμετωπίσει βασικές αδυναμίες των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >