Με την υπόθεση του τόπου ταφής του Μίκη Θεοδωράκη να φτάνει ακόμη και στα διακστήρια, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κοινοποίησε σε ανάρτησή του επιστολή του μεγάλου δημιουργού προς τον τότε δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Σκουλάκη, που χρονολογείται από το 2013, με την οποία ο Μ. Θεοδωράκης ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά.

Ads

Μάλιστα αναφέρει ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη σε αυτό, αλλά τόνισε ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του και ζητούσε από τον τότε δήμαρχο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατισχύσει, όπως γράφει, η επιθυμία του απέναντι σε οποιαδήποτε αντίθεση.

«Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του  έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιαδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Μανώλη Σκουλάκη ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μάλιστα, ζητούσε αν δεν είναι ο ίδιος στην θέση αυτή την ημέρα του θανάτου του δημιουργού, να ενημερώσει τον τότε δήμαρχο για την ύπαρξη της επιστολής.

Ads

Όπως ανέφερε ο νυν δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και τους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστοποιήθηκε σήμερα η επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων στις 5/2/2013 και απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη.

Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του».

image