Είχε δείξει ανυπακοή απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 όταν αρνήθηκε να γίνει υπουργός Τουρισμού. Το ρεπορτάζ των ημερών εκείνων έλεγε ότι διεκδικούσε ένα υπερυπουργείο Τουρισμού-Πολιτισμού, δεδομένου ότι υπουργός Τουρισμού είχε διατελέσει οπότε ήθελε κάτι παραπάνω αλλά επίσης ότι το ΥΠΠΟ έχει λόγο και ρόλο για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ads

Μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν ήταν πολύ θορυβώδης. Είχε διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή στο ν/σ για τη συνεπιμέλεια αλλά δεν είχε κάνει κάτι πολύ ενοχλητικό για το Μέγαρο Μαξίμου. Απολάμβανε για πρώτη φορά τη μητρότητα και έδειχνε ότι δίνει προτεραιότητα στην οικογενειακή της ζωή.

Από τα Ανώγεια και μετά, από το πολιτικό μνημόσυνο του πατέρα της στο οποίο έκανε ηχηρή παρέμβαση ο Κ. Καραμανλής διαφοροποιούμενος από τον Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η Όλγα Κεφαλογιάννη καθιστά σαφές ότι σκοπεύει να πρωταγωνιστήσει στη ΝΔ όταν θα ανοίξει το παιχνίδι της διαδοχής.

Δεν το δηλώνει και δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά έχει όλο το “πακέτο” για να το κάνει. Είναι δημοφιλής, οργανωμένη, ανήκει σε ισχυρή οικογένεια με προσβάσεις στα ΜΜΕ και επιρροή, είναι κάτω των 50, δεν κουβαλάει τις αμαρτίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θεωρείται μετριοπαθής και ευρωκεντρική.

Ads

Το γεγονός ότι είναι γυναίκα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα ανδροκρατούμενο κόμμα, με ελάχιστες γυναίκες στην κυβέρνηση και ποτέ γυναίκα πρόεδρο ή υποψήφια πρόεδρο.

Πρόσωπα που τη γνωρίζουν λένε ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη δεν βιάζεται αλλά θα κινηθεί οπωσδήποτε όταν αρχίσει να φαίνεται το τέλος της εποχής Μητσοτάκη στη ΝΔ. Και αυτή η στιγμή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές και ανάλογα με την επίδοση του κυβερνώντος κόμματος.

Αλλαγή ηγεσίας εν πλω δεν προβλέπεται, με τα σημερινά δεδομένα, γιατί δεν υπάρχει συγκροτημένη ομάδα εντός ΝΔ που θα μπορούσε να πιέσει προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη θα δώσει μάχη για την πρωτιά στην Α΄Αθήνας, απέναντι στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, που επίσης έχει φιλοδοξίες και ενδεχομένως θα τις εκφράσει όταν έρθει η ώρα.