Τη συγκρότηση επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έργο της επιτροπής θα είναι να ελεγχθεί εάν και ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποπληρωθεί. 

Ads

«Πρέσβειρα» της Επιτροπής αναλαμβάνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι η πρώτη που είχε καταθέσει στην Βουλή, ως βουλευτής τότε, την πρόταση να συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.

Την ευθύνη για την Επιτροπή και τον ρόλο του διεθνούς συντονιστή θα έχει ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου. Ο Ερίκ Τουσέν το 2005 διορίστηκε από τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση του Ισημερινού κατάφερε τελικά να διαγράψει το 70% του ομολογιακού της χρέους.

Ο Ερίκ Τουσέν ανέφερε ότι η έρευνά του θα επεκταθεί και πιο πίσω από το 2010 και επεσήμανε πως η Επιτροπή σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ που συνέβαλε στην αύξηση του χρέους.

Ads

Η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για τις αρχές Απριλίου ενώ τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο για το χρέος.

Η συγκρότηση της Επιτροπής προχωρά με το δεδομένο της έκδοσης ψηφίσματος το 2014 από τη Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν με εργαλείο το χρέος να υπάρχει περιστολή δικαιωμάτων. Επίσης δεσμεύσεις που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη για την εγγύηση των κοινωνικών δικαιωμάτων ορίζουν ότι αυτά δεν μπορούν να καταστρατηγούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η συνέντευξη Τύπου

«Μονομερής ενέργεια» της Κωνσταντοπούλου η Επιτροπή λέει το ΚΚΕ

Για μονομερή ενέργεια αναφορικά με τη συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους κατηγορεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την κυβέρνηση το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αναφέρει ότι η επιτροπή συστήθηκε «χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων».

«Εκτός από αυθαίρετη μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του» τονίζει η ανακοίνωση. 

Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βουλής για παιχνίδια αποπροσανατολισμού και ζητά να έρθει «άμεσα στη Βουλή η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Προέδρου της Βουλής που αξιοποιεί την ευχέρεια που της παρέχει το άρθρο 49 του Κανονισμού που ορίζει ότι δεν χρειάζεται απόφαση της Βουλής για τη σύσταση επιτροπών.