Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει μπει το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), μετά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου.

Ads

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μεταξύ άλλων έχει την ευθύνη λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, επικεφαλής του είναι ο Κωνσταντίνος Δέρβος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει απευθείας αναθέσεις με ταχύτητα ρεκόρ και ανάμεσα σε αυτές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για φύλαξη.

«Θα μας εξηγήσουν πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα;», ρωτά χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, την ίδια ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών είναι κάκιστες ενώ οι ίδιες οι εστίες γίνονται ο «δούρειος ίππος», το πρόσχημα για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έξω από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ πορεία φοιτητών που διαμένουν στις εστίες Αθήνας και Ζωγράφου. Μεταξύ άλλων οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή δωματίων που πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση, με πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ που, όπως λένε οι φοιτητές, δεν είχαν σχέση με τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων αλλά την τρομοκράτηση των φοιτητών. Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙM αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των φοιτητών ενώ παρέταξε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντί τους.

Ads

Η πολιτική αντιπαράθεση και τα ερωτήματα για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Tο θέμα των φοιτητικών εστιών έθεσε αρχικά, μετά και τα γεγονότα στου Ζωγράφου όπου είχαν βρει καταφύγιο εγκληματικές ομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς, που επί 3 χρόνια, ενώ ήξεραν τι συμβαίνει, «δεν έκαναν τίποτε».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και παλιού προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κ. Δέρβου, σημειώνοντας πως υπάρχει σύμβαση φύλαξης που κοστολογείται στα 60.000 ευρώ τον μήνα. «Τι κάναν αυτοί; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Ποιος έχει αυτή την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, παραδέχτηκε ότι η αστυνομία γνώριζε εδώ και τρία χρόνια το καθεστώς στην Πανεπιστημιούπολη και δεν παρενέβη, ωστόσο οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας εμμέσως στον κ. Τσίπρα, κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτε στο θέμα της ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο θέμα επανήλθε το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, θέτοντας τρία ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς. Πιο συγκεκριμένα:

«Γιατί δεν έκαναν τίποτα επί τρία χρόνια ενώ γνώριζαν για την εγκληματική δραστηριότητα στην Εστία του Ζωγράφου; Η απάντηση Θεοδωρικάκου ότι υπήρχε καραντίνα και γι’ αυτό δεν έδρασε η αστυνομία προκαλεί γέλια και γεννά ερωτήματα. Εκτός και αν πιστεύουν ότι οι εγκληματίες ήταν σε καθεστώς τηλεργασίας.

»Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβος, που είναι στη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο δίνει απευθείας αναθέσεις με ταχύτητα ρεκόρ και ανάμεσα σε αυτές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για φύλαξη, θα μας εξηγήσει πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα;

»Το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία που καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση πραγματικών ζητημάτων ασφάλειας θα συνεχιστεί;».

Επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις απευθείας αναθέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, φέρνοντας ως παράδειγμα μια εταιρεία σίτισης στην οποία δόθηκαν 202.659 ευρώ, την ώρα που η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε την ίδια μέρα της ανάθεσης με κεφάλαιο 5.000 ευρώ.

Στο θέμα της φύλαξης των εστιών τοποθετήθηκε  και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, εκφράζεται προς την κυβέρνηση η απορία: «Δεν ήξεραν τις πολύχρονες και επανειλημμένες καταγγελίες των Φοιτητικών Συλλόγων για την απαράδεκτη κατάσταση στη συγκεκριμένη εστία; Αφού κόπτεται η κυβέρνηση για την ασφάλεια, για ποιο λόγο άφησε το ΕΜΠ με μόλις 36 φύλακες; Για να μπαινοβγαίνουν τα εγκληματικά κυκλώματα;».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα «αιτήματα των φοιτητών για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας στην εστία, για επαρκή φωτισμό, για ανακαίνιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων».

Τι λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ για τις φοιτητικές εστίες

έα στοιχεία για τα γεγονότα που συνέβησαν στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου, όπου είχαν βρει καταφύγιο εγκληματικές ομάδες έδωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στο καθεστώς λειτουργίας των εστιών, υπογραμμίζοντας πως βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ΕΜΠ, αλλά οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών ασκούνται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Παράλληλα, ο κ. Μπουντουβής σημείωσε ότι η διοίκηση του ΕΜΠ είχε γίνει αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για τις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου.

«Εκτός των δυσλειτουργιών, η παρούσα διοίκηση του ΕΜΠ ήταν αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για το καθεστώς ανομίας στη ΦΕΖ, που την τελευταία περίοδο είχε εκτραχυνθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η ενημέρωση των αρμοδίων αρχών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν διαρκής και σχολαστική.

Σημειώνεται πως σε κοινή ανακοίνωση Κεραμέως – Θεοδωρικάκου, με την οποία απαντούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν πως οι συγκεκριμένες φοιτητικές εστίες «ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και όχι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ούτε στο Υπουργείο Παιδείας».

Η ανακοίνωση του πρύτανη

«Τo Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και το ΕΜΠ συνεργάζονται, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τη λειτουργία των δύο φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Οι εστίες είναι ιδιοκτησία του ΕΜΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ασκεί τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Εστιών.

Μεταξύ αυτών είναι η φύλαξη των εστιών, η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες, η καθαριότητα, η συντήρηση των υποδομών (ψύξη, θέρμανση, υδραυλικά κ.τ.τ.) και οι αντίστοιχες εργολαβίες.

Το ΕΜΠ επιλέγει τους φοιτητές που κάθε χρόνο αιτούνται θέσης στις Εστίες, με βάση τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν.

Σημειωτέον στη μία εκ των δύο Εστιών, την παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ), όπου έγινε η πρόσφατη αστυνομική επέμβαση, το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που διαμένουν δεν προέρχεται από το ΕΜΠ αλλά από άλλα πανεπιστήμια της Αττικής.

Η διοίκηση του ΕΜΠ είναι αποδέκτης, απ’ ευθείας ή και μέσω του γραφείου των Εστιών, αιτημάτων και παραπόνων των εστιακών φοιτητών για οποιαδήποτε δυσλειτουργία που αφορά σίτιση και λειτουργία εγκαταστάσεων και σε συνεννόηση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα όποια προβλήματα.

Εκτός των δυσλειτουργιών, η παρούσα διοίκηση του ΕΜΠ ήταν αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για το καθεστώς ανομίας στη ΦΕΖ, που την τελευταία περίοδο είχε εκτραχυνθεί. Η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΜΠ των αρμοδίων αρχών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν διαρκής και σχολαστική.

Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ».