Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που “βιάστηκε” υπό την πίεση των εξελίξεων  να αποδεχθεί την νέα  δανειακή σύμβαση, εκτιμώντας λανθασμένα -όπως αποδείχθηκε- ότι η κυβέρνηση  έχει καταρρεύσει. Από καταλύτης των εξελίξεων χθες το βράδυ αναγκαστικά μετεξελίσσεται στο μεγάλο ερωτηματικό της κρίσης. Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Οργισμένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και όχι να συγκυβερνήσουν και ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ασκούν πιέσεις τον κ. Αντώνη Σαμαρά να μην δεχθεί μεταβατική κυβέρνηση αλλά να ζητήσει αμέσως εκλογές.

Ads

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σαμαράς εξαέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού. «Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει… Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε. Λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του», υπογράμμισε.
 
«Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως οι αντιρρήσεις της ΝΔ με το μίγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες. Τόνισε ακόμη πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό.
 
Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από του Βουλή και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, τόνισε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση.
 
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, θα επιστρέψει στην αυριανή ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι».

Νωρίτερα σήμερα, κ. Σαμαράς είχε επισημάνει ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί. Διευκρίνισε πάντως πως η ΝΔ διατηρεί τις διαφωνίες της με τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά δεν διαφωνεί με τους στόχους της σύγκλισης.
 

Όπως υπογράμμισε, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον ελληνισμό – εντός και κι εκτός Ελλάδας – για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.
 
«Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
«Χωρίς πολιτικά στελέχη η μεταβατική κυβέρνηση»

 
Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης παρέχουν μετά τη δήλωση Σαμαρά στελέχη της Συγγρού. Όπως αναφέρουν, η μεταβατική κυβέρνηση θα είναι χρονικά περιορισμένη και σε αυτήν δεν θα συμμετέχουν πολιτικά στελέχη κομμάτων. Σημειώσαν ακόμη ότι θα τελειώσει το έργο της μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας και η εξασφάλιση της έκτης δόσης, κάτι το οποίο θα είναι και η αποκλειστική αρμοδιότητά της.
 
Αμέσως μετά, αναφέρουν στη ΝΔ, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Μάλιστα επισημαίνουν πως οι εκλογές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς, σύμφωνα με τα αποδιδόμενα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, οι εκκρεμότητες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.
 
Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, τονίζουν τα ίδια στελέχη, δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, καμία σχέση δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση που ξέρουμε μέχρι τώρα, ενώ φυσικά ως προς την ειδικότερη σύνθεσή της αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ads

Υποκρισία του καταλογίζει η Αριστερά
 
Για υποκρισία κατηγορούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τον Αντώνη Σαμαρά μετά την πρότασή του για μεταβατική κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι μάσκες έπεσαν πλήρως» και προσθέτει ότι «αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι η ΝΔ είναι δήθεν αντιπολίτευση στο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ επιβεβαιώθηκε περίτρανα». Ακόμη το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι όσα έλεγε η ΝΔ για αντίθεση σε συγκυβέρνηση και στη σύμβαση αποδείχθηκαν υποκρισία.

«Ο στόχος της ΝΔ είναι ίδιος με της κυβέρνησης, ίδιος με της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Απρόσκοπτη εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του νέου οδοστρωτήρα που θα τσακίσει τη λαϊκή οικογένεια για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Σαμαράς αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι «θέλει να αποτελέσει τον συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής» και προσθέτει ότι η “αντιμνημονιακή” ρητορεία της ΝΔ αντικαταστάθηκε από την άκριτη αποδοχή μίας άγνωστης, κατά τα άλλα, δανειακής σύμβασης, ενώ μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, έπληττε ευθέως την εθνική κυριαρχία της χώρας. «Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την παρούσα Βουλή θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό και ενάντια στα συμφέροντά του. Μόνη λύση η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος της αβύσσου και στον απόλυτο εξευτελισμό της πατρίδας, για να αναγκαστεί ο κ. Σαμαράς να πει ναι στη δανειακή σύμβαση», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου. «Η Δημοκρατική Συμμαχία και η Ντόρα Μπακογιάννη, εδώ και μήνες υποστηρίζουν ότι μόνο με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», τονίζει ο κ. Οικονόμου και σημειώνει πως τώρα απαιτείται από του πολιτικούς να πουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις πολιτικές που απατούνται, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.