Οι πολιτικές σιωπές του Πάνου Καμμένου είθισται να συνοδεύονται από ηχηρές επανεμφανίσεις. Είθισται επίσης αυτές οι επανεμφανίσεις να κάνουν πολύ περισσότερο θόρυβο σε όρους επικοινωνίας παρά πολιτικής ουσίας. Το εάν, όμως, η εν λόγω πρακτική θα επαναβεβαιωθεί και αύριο, κατά την ομιλία Καμμένου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που υπαγορεύεται από την ίδια την συγκυρία και από τρεις πολύ συγκεκριμένες – όσο και κρίσιμες – παραμέτρους της. Η πρώτη είναι το γεγονός πως αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πάει στα Σκόπια κομίζοντας πέντε προτάσεις ονομασίας για την πΓΔΜ, όλες σύνθετες και όλες με την χρήση του όρου «Μακεδονία».
Η δεύτερη είναι πως, ακόμη κι εάν οι κάλπες στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το πολιτικό ρολόι μπαίνει ήδη σε προεκλογικούς τόνους. Και η τρίτη, σε πλήρη συνάρτηση και με τις προεκλογικές αναγκαιότητες, έχει να κάνει με την υπόθεση Σαββίδη-ΠΑΟΚ. Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ποντάρουν στην βόρεια Ελλάδα, το Μακεδονικό και τον ΠΑΟΚ για να πετύχουν την εκλογική τους επιβίωση και μια τοποθέτηση κατά του επιχειρηματικού και μιντιακού «κατεστημένου» του νότου που αντιμάχεται τα «δίκαια του Βορρά» θα μπορούσε, μαζί με την σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, να είναι χρήσιμη.
Παραμένει άγνωστο εάν όλα αυτά αρκούν για να επιχειρήσει τώρα ο Πάνος Καμμένος την περαιτέρω διαφοροποίησή του από τον μεγάλο κυβερνητικό του εταίρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι πως διαμορφώνει το αναγκαίο επικοινωνιακό περιβάλλον για μια ακόμη ηχηρή επανεμφάνιση: Εδώ και περίπου έναν μήνα έχει περιορίσει– σε συνεννόηση με το Μαξίμου, κατά τις πληροφορίες –στο ελάχιστο την δημόσια παρουσία του, ενώ το Σάββατο έδωσε εντολή στους βουλευτές των ΑΝΕΛ να απέχουν από κάθε εμφάνιση και δήλωση έως αύριο, Τρίτη, και την συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου θα πρέπει να αναμένουν μια σημαντική τοποθέτηση.
Στο Μαξίμου εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως αυτή η τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν θα θέτει σε κίνδυνο ούτε την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε την ειδική και στενή πολιτική σχέση του Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό.
Πέραν τούτου, όμως, υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Πάνος Σκουρλέτης έχουν πάρει δημόσιες αποστάσεις από τις θέσεις του Πάνου Καμμένου στο θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία – αποστάσεις, οι οποίες με την σειρά τους φέρονται να έχουν ενοχλήσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Η κρίσιμη συγκυρία επίσης στα εθνικά θέματα – τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Μακεδονικό – κάνουν όλο και πιο έντονο το, εντός ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα για το εάν και έως πότε ο υπουργός Αμυνας μπορεί να διατυπώνει, εντός και εκτός συνόρων, θέσεις εντελώς διαφορετικές από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης.
«Υπάρχει διαφορετική θέση του Πάνου Καμμένου, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων », ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλου σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, ενώ για τις τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας στα ελληνοτουρκικά είπε ότι υπάρχουν «διαφορικές διατυπώσεις αλλά κοινή στάση στη διαχείριση της κατάστασης».
Πίσω από αυτήν την δημόσια ισορροπία, το σενάριο που θεωρείται πιθανότερο από τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως εάν τελικώς έρθει πρόταση λύσης για το Μακεδονικό με σύνθετη ονομασία ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από το υπουργείο Αμυνας αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Θεωρείται όμως δύσκολο να κάνει αυτήν την κίνηση τώρα, με δεδομένο ότι παραμένει αμφίβολο το εάν όντως Αθήνα και Σκόπια θα φθάσουν σε συμφωνία, με δεδομένες τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στην πΓΔΜ.
Κάποιοι, πάντως, δεν αποκλείουν μια δημόσια προαναγγελία αυτής της αποχώρησης, για λόγους περισσότερο πολιτικών εντυπώσεων παρά ουσίας. Και κάποιοι ακόμη θεωρούν επίσης πιθανό ότι ο Πάνος Καμμένος μπορεί να θελήσει να στείλει κι ένα «προειδοποιητικό» μήνυμα προς τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εσχάτως δείχνουν όλο και πιο έντονα πως θεωρούν ότι η πολιτική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μάλλον συμπεριλαμβάνει και τον Νίκο Φίλη ο οποίος χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε «προσωπικές» τις απόψεις Καμμένου για τους κρατούμενους στρατωτιωτικούς. Κι επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Ο Καμμένος είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τον φτιάξαμε εμείς»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >